Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Belgen 6 miljard armer door beursverliezen

De financiële rijkdom van de Belgen is in het tweede kwartaal met 5,7 miljard euro gedaald tot 829,2 miljard. Dat is te wijten aan de daling van de aandelenkoersen en rentestijging, zegt de Nationale Bank.

De gezinnen boekten een minwaarde van 9,5 miljard euro op hun beleggingen. Vooral de aandelenportefeuille kreeg met een latent verlies van 5,7 miljard klappen. 'Zowel de Belgische beurs als de buitenlandse beurzen' daalden, signaleert de Nationale Bank.

Voorts boekten beleggers minwaarden op hun fondsenportefeuille (1,6 miljard) en obligatieportefeuille (1,1 miljard). Beleggingsfondsen investeren gemideld zowat de helft van hun activa in aandelen. Obligaties werden minder waard, omdat belegers vreesden dat de Amerikaanse centrale bank minder schuldpapier zou opkopen.

De Belgen spaarden tussen eind maart en eind juni 4,8 miljard. Het verse geld stroomde vooral naar zicht- en termijndeposito's (3,4 miljard) en het klassieke spaarboekje (3,2 miljard).

Voorts valt op dat beleggers voor 1,6 miljard euro aandelen kochten. 'De beursgang van Bpost in juni lijkt de particulieren er hebben toe aangezet aandelen te kopen.'

Tegelijk verkochten de gezinnen voor ruim 3 miljard vastrentende effecten, zoals obligaties en kasbons. Die producten zijn al geruime tijd uit de gratie, omdat de langetermijnrente erg laag is.

De totale waarde van het spaargeld en de beleggingen verminderde met 4,7 miljard tot 1.045,6 miljard. De schulden groeiden met 1,3 miljard tot 216,4 miljard. Vooral de consumptiekredieten namen toe. De stijgende trend van de hypothecaire kredieten viel stil, maar dat was gedeeltelijk het gevolg van een statistische aanpassing.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud