Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Belgen namen in april geld weg van het spaarboekje

Het spaarboekje lijkt over zijn hoogtepunt heen. In april stegen de spaardeposito’s van de Belgen wel met zo’n 180 miljoen euro naar ruim 252 miljard, maar dat record moet gerelativeerd worden.
©ANP XTRA

Hoewel een zoveelste record, moet men rekening houden met de uitbetaling van de getrouwheidspremie die op 1 april gebeurde. De premies worden sinds oktober elk kwartaal uitbetaald en bedragen hoogstwaarschijnlijk meer dan 180 miljoen euro. Rekening houdend met de premies was er dus een afname.

Dat de Belgische spaardrift afkoelt, is te wijten aan verschillende factoren. Bij de klassieke spaarrekeningen volgen de rentedalingen elkaar in ijltempo op. De ECB hanteert sinds gisteren een historisch laag rentetarief van 0,15 procent, waartegen commerciële banken bij de ECB kunnen lenen. Daarmee wil ze de economie extra zuurstof geven. Zo’n lage rente stimuleert de commerciële banken niet om de spaarder een hoger rentetarief te bieden.

Volgens ING-econoom Philippe Ledent zijn de Belgen dankzij het prille economische herstel ook weer iets meer bereid om risico’s te nemen. ‘De beslissing van de ECB om de beleidsrente te verlagen naar 0,15 procent en de depositorente onder nul te brengen zullen de rentevoeten voor de Belgische spaarders de komende tijd erg laag houden. Maar als mensen minder sparen betekent dat wel dat ze meer consumeren en investeren. Dat is positief voor de economie’, besluit Ledent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud