Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Belgen verliezen 4 miljard euro koopkracht door lage spaarrente

Spaarders verarmen omdat de rente op spaarboekjes veel lager is dan de inflatie. Ze hebben weinig vergelijkbare alternatieven en zullen ook de komende jaren koopkracht verliezen.
Advertentie
Als we veronderstellen dat de rente op spaarboekjes gemiddeld 0,2 procent bedraagt en de index van consumptieprijzen dit jaar met 1,6 procent stijgt, bedraagt de reële spaarrente -1,4 procent. ©ANP XTRA

ING-topman Erik Van Den Eynden zette donderdagochtend de minimumrente van 0,11 procent op spaarboekjes in vraag. Maar in een reactie aan De Tijd laten minister van Consumentenzaken Wouter Beke (CD&V) en minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) weten dat ze niet van plan zijn om die rente te verlagen, hoewel de marktrente negatief is.

Toch beseffen sommige spaarders niet dat het geld op spaarboekjes nu al in waarde daalt, omdat de spaarrente veel lager is dan de inflatie.

-1,4
procent
Als we veronderstellen dat de rente op spaarboekjes gemiddeld 0,2 procent bedraagt en de index van consumptieprijzen dit jaar met 1,6 procent stijgt, bedraagt de reële spaarrente -1,4 procent.

De meeste banken bieden nu het wettelijk minimum, maar sommige bieden wat meer. Als we veronderstellen dat de rente op spaarboekjes gemiddeld 0,2 procent bedraagt en de index van consumptieprijzen dit jaar met 1,6 procent stijgt, bedraagt de reële spaarrente -1,4 procent. Aangezien er bijna 280 miljard euro op spaarboekjes staat, daalt de koopkracht van die enorme berg geld met 3,9 miljard euro.

Ondanks de negatieve reële rente blijven spaarboekjes erg populair. De tegoeden op gereglementeerde spaarboekjes stegen in het eerste halfjaar met meer dan 8 miljard euro, bleek begin juli uit een rondvraag van De Tijd. Spaarders verwijzen naar de klassieke troeven veiligheid, fiscaalvriendelijkheid en onmiddellijke beschikbaarheid.

Weinig alternatieven

Bovendien zijn er weinig vergelijkbare alternatieven. Termijnrekeningen, kasbons, tak21-spaarverzekeringen en veel obligaties brengen niet veel meer op dan een spaarboekje. Het rendement van Belgische staatsobligaties met een looptijd van tien jaar zakte begin juli voor het eerst onder nul. Beleggers die met obligaties een nettorendement willen boeken dat hoger is dan de inflatie moeten papier kopen van landen of bedrijven met een lage kredietwaardigheid, obligaties van groeimarkten of beleggen in vreemde munt. Ze moeten dus een hoger risico aanvaarden.

Spaarders die hun speelveld beperken tot spaarboekjes zullen ook de komende jaren geld verliezen.

Een andere optie zijn aandelen. Onder meer vastgoedbedrijven en nutsbedrijven betalen vaak royale dividenden. Er zijn ook coöperaties die een dividend uitkeren dat hoger is dan de inflatie.

Maar aandelen zijn risicodragend kapitaal. Veel Belgen vinden het risico van aandelen te hoog. Ze staan soms wel open voor beleggingsfondsen, die de risico’s spreiden door te investeren in meerdere aandelen en/of obligaties.

Spaarders die hun speelveld beperken tot spaarboekjes zullen ook de komende jaren geld verliezen. De Europese Centrale Bank is van plan in september de rente te verlagen. Daardoor zal de marktrente op korte en halflange termijn, die de spaarrente bepaalt, verder dalen. Economen verwachten dat die marktrente minstens tot 2021 lager blijft dan nul, blijkt uit cijfers van het persbureau Bloomberg. Dat betekent dat spaarders op zijn vroegst in 2022 hogere spaarrentes mogen verwachten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud