Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

België krijgt nieuwe internetbank

Uiterlijk eind september gaat een nieuwe bank van start in ons land. Onder de naam MeDirect zal de internetspeler spaar- en beleggingsproducten aanbieden, maar de focus ligt vooral op financiële planning. Opvallend is dat achter MeDirect een Maltese financiële instelling zit, Mediterranean Bank. Het is de eerste keer dat een Maltese bank actief wordt in België. 
Peter Van Heeke, de algemeen directeur, en hoofd marketing Astrid Froidure zijn enkele van de gezichten achter MeDirect.

Achter de schermen in Malta, Brussel en Londen is er ruim een jaar druk aan gewerkt. Maar uiterlijk tegen eind september moet het een feit zijn: de lancering van MeDirect Bank.

Achter MeDirect zit Mediterranean Bank, een van de vele banken van het kleine Malta, een eilandengroep in de Middellandse Zee. Dat wil meteen zeggen dat het spaargeld bij MeDirect onder het Maltese depositobeschermingssysteem valt. Maar dat garandeert, net zoals bij ons, spaargeld tot 100.000 euro.

Advertentie

Hoewel, helemaal Maltees is Mediterranean Bank niet. In 2009 belandde de instelling, die door de bankencrisis extra kapitaal nodig had, in Britse handen. De Londense private-equitygroep AnaCap Financial Partners, die zich toelegt op de financiële sector, lijfde de bank in en bouwde ze helemaal weer op.

AnaCap kwam in actie met een breder doel voor ogen: Europa een nieuwe bankervaring brengen, waarbij klanten met goed uitgebouwde informaticamiddelen geholpen worden om hun financiële doelstellingen te bereiken. ‘Maar in plaats van op nul te beginnen, was er het plan om een bank te kopen’, legt Peter Van Heeke (ex-KBC Securities), de algemeen directeur van MeDirect Bank, uit.

Ambitieus

België is het eerste land waar MeDirect van start gaat. ‘We willen de bank ook elders lanceren. Eens je het platform hebt, kost het minder om uit te breiden. We zijn erg ambitieus, maar kunnen geen details geven over de verdere plannen, noch over de timing. We willen eerst België verteren’, zegt hoofd marketing Astrid Froidure, die eerder onder meer aan de slag was bij BNP Paribas Fortis en Barclays.

Waarom België kiezen als startmarkt? Heel wat bedrijven beschouwen ons land als een moeilijke markt met behoedzame consumenten en daarom goed geschikt voor het testen van nieuwe concepten of merken. ‘If you can make it there, you’ll make it anywhere’, zeg maar, Frank Sinatra parafraserend.

Met MeDirect is het niet anders. ‘Het is de juiste plaats en het juiste moment om te beginnen. Belgen sparen ook veel. Marktonderzoek leert bovendien dat ze door de crisis hun bank wantrouwen. Ze hebben voorts graag controle over hun geld’, meent Froidure.

Financiële toekomst

MeDirect wil daarop inspelen. ‘We willen niet de zoveelste online spaarbank zijn. Door de instrumenten die we op de website ter beschikking stellen, willen we onze klanten hun financiële toekomst in handen laten nemen. We willen het vertrouwen winnen door dat op een heel duidelijke en toegankelijke manier te doen’, zegt Van Heeke.

De klemtoon ligt dan ook op het begeleiden van iedereen die een financieel doel voor ogen heeft, of dat nu een pensioenspaarpot of het kopen van een nieuwe auto is. Een instapdrempel is er niet.

Maar MeDirect biedt ook spaar- en beleggingsproducten aan. Veel details over het aanbod wil de nieuwkomer nog niet kwijt. Ook niet over de tarieven. Van Heeke: ‘We willen goede tarieven hebben, maar geen discountspeler zijn. Toch zouden we voor onze spaarproducten in bepaalde gevallen graag tot de top 3 behoren. Voor beurstransacties is het ook niet de ambitie een prijsbreker te zijn zoals Lynx of Fortuneo, maar we willen er wel niet ver van af zitten.’

De nieuwe speler, die in oktober 2012 een vergunning kreeg van de Nationale Bank van België, zegt liever ook niet waar hij de lat legt. ‘We geven geen cijfers voor onze ambities. We willen vooral klanten overtuigen en op lange termijn een relatie met hen aangaan’, zegt Van Heeke.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.