Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

België telt 82.600 dollarmiljonairs

Het aantal dollarmiljonairs in België is in 2012 met 7,4 procent gestegen tot 82.600. Die toename is vooral te danken aan de hausse van de aandelenkoersen, blijkt uit de jaarlijkse studie van consultant Capgemini en vermogensbeheerder RBC Wealth Management.
Advertentie
De kluiszaal van een bank in Gent - Foto Sofie Van Hoof ©Sofie Van Hoof

De studie definieert een dollarmiljonair als iemand die behalve de gezinswoning een vermogen bezit van minstens één miljoen dollar. De waarde van een tweede of derde woning wordt dus wel meegeteld.

Aangezien de euro eind vorig jaar 1,319 dollar waard was, bezat een Belgische dollarmiljonair zowat 758.000 euro. Het vermogen van de dollarmiljonairs groeide met 8,3 procent tot een recordbedrag van 205 miljard dollar (155 miljard euro).

'De MSCI Belgium, een brede index van Belgische aandelen, steeg met 36 procent', zei Martin Dieussaert van Capgemini bij de voorstelling van het rapport. 'Dat is te danken aan de Europese Centrale Bank, die beloofde dat ze al het nodige zal doen om de euro te beschermen.'

Wisselkoerseffect

Het vermogen werd ook opgekrikt door het hoge sparen. Ten slotte was er een positief wisselkoerseffect, omdat de euro lichtjes verstevigde tegenover de dollar.

Belgische miljonairs zijn relatief voorzichtige beleggers. Cash en deposito's vertegenwoordigen 24,7 procent van hun vermogen en obligaties 21,5 procent.

In 2011 bleef het aantal dollarmiljonairs ongeveer stabiel, omdat de beurs met 13 procent daalde.
Martin Dieussaert,
Capgemini

Dieussaert merkt op dat hij verrast is door de flinke stijging van het aantal miljonairs. 'In een moeilijk jaar kwamen er 5.700 bij. In 2011 bleef het aantal dollarmiljonairs ongeveer stabiel, omdat de beurs met 13 procent daalde.' Hij verwacht dat het aantal dollarmiljonairs met zowat 6 procent per jaar blijft toenemen.

Superrijken

Het aantal superrijke Belgen met een vermogen van minstens 30 miljoen dollar (22,7 miljoen euro) bedraagt volgens Dieussaert 800 tot 900. De raming van het aantal miljonairs gebeurt op basis van macro-economische statistieken.

Wereldwijd groeide het aantal dollarmiljonairs met 9 procent tot een recordaantal van 12 miljoen. De stijging was het grootst in Noord-Amerika, dat met 3,73 miljoen het grootste aantal miljonairs telt. In 2011 hadden Azië en het gebied van de Stille Oceaan voor het eerst Noord-Amerika ingehaald. Dieussaert merkte op dat steeds meer miljonairs vrouwen zijn.

Het vermogen van de dollarmiljonairs vertegenwoordigt driekwart van het wereldwijd bruto binnenlands product.
Martin Dieussaert,
Capgemini

Het vermogen van de dollarmiljonairs klom met 10 procent tot 46.200 miljard dollar dankzij de stijging van de aandelenkoersen en vastgoedprijzen. Dieussaert: 'Dat bedrag vertegenwoordigt driekwart van het wereldwijd bruto binnenlands product.'

Ongelijk verdeeld

De vermogens van de miljonairs zijn zeer ongelijk verdeeld. De top 1 procent heeft een vermogen van minstens 30 miljoen dollar en bezit samen 35 procent van het vermogen van alle miljonairs.

Japanse miljonairs zijn extreem voorzichtige beleggers. Ze houden de helft van hun vermogen aan als cash of deposito's, dubbel zoveel als de miljonairs uit andere regio's. Japanners beleggen relatief weinig in vastgoed en obligaties.

Bij de keuze van beleggingen geniet de eigen regio duidelijk de voorkeur. Zowel Europeanen, Amerikanen en Aziaten beleggen 70 tot 80 procent van hun vermogen in het eigen werelddeel.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud