Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

BNPP Fortis trekt als eerste grootbank spaarrente op

BNP Paribas Fortis heeft in stilte de rente op termijnrekeningen en volksleningen verhoogd. Hiermee is ze de eerste grote bank in België die de rente van spaarproducten optrekt.
©Photo News

De forse stijging van de Belgische langetermijnrente sinds half april begint door te sijpelen in steeds meer financiële producten. Verscheidene banken hadden al de rente op hypothecaire kredieten verhoogd en nu begint ook de rente op spaarproducten te stijgen. Dat betekent wellicht het einde van de jarenlange trend van rentedalingen, die de rente in april naar een historisch dieptepunt duwde.

1,1 %
De rente op tienjarige termijnrekeningen stijgt met 35 basispunten naar 1,1 procent.

BNP Paribas Fortis verhoogde op 1 juni de rente op termijnrekeningen met looptijden vanaf vier jaar. De rente op vijf jaar steeg met 10 basispunten naar 0,50 procent en de rente op tien jaar met 35 basispunten naar 1,10 procent.

Ook de rente op volksleningen ging omhoog. De rente op zes jaar steeg met 20 basispunten naar 0,70 procent en die op tien jaar met 35 basispunten naar 1,10 procent. BNP Paribas Fortis biedt voorlopig geen kasbons aan. Die hebben doorgaans dezelfde rente als termijnrekeningen.

De grootbank legt bij het begin van elke maand nieuwe tarieven vast maar kan die dagelijks aanpassen in functie van de marktomstandigheden. De vorige renteverhoging dateert van oktober 2011.

Het valt op dat BNP Paribas Fortis geen ruchtbaarheid heeft gegeven aan de renteverhoging. ‘Wij communiceren nooit over een aanpassing van de rente op termijnrekeningen’, signaleert een woordvoerster.

Afwachtend 

Andere banken kijken voorlopig de kat uit de boom. KBC, Belfius en AXA zeggen dat ze geen concrete plannen hebben om de rente op kasbons en/of termijnrekeningen te verhogen. Bij ING, Argenta en Crelan was niemand bereikbaar voor commentaar.

De afwachtende houding van de andere banken is opmerkelijk, want de marktrente is sinds half april fors gestegen. De klim van de langetermijnrente is een gevolg van de stijgende inflatieverwachtingen en het economisch herstel. De rente op vijfjarig overheidspapier steeg sinds het dieptepunt van -0,06 naar 0,35 procent. De tienjaarsrente klom van 0,34 naar 1,22 procent.

Spaarboekjes

Een verlaging van de rente op spaarboekjes lijkt helemaal niet aan de orde. Die rente wordt ook bepaald door de kortetermijnrente. De swaprente op twee jaar, een soortinterbankenrente die een goede maatstaf is voor de rente op spaarboekjes, steeg sinds het dieptepunt slechts van 0,09 naar 0,25 procent.

‘Er zijn geen concrete plannen om de rente op spaarrekeningen aan te passen’, zegt Belfius. Bij andere banken is een gelijkaardige boodschap te horen. BNP Paribas Fortis heeft vorige week nog de rente op sommige spaarboekjes verlaagd.

De banken ontkennen dat ze een daling van de marktrente sneller doorrekenen in de rente op spaarproducten dan een rentestijging.

De banken ontkennen dat ze een daling van de marktrente sneller doorrekenen in de rente op spaarproducten dan een rentestijging. ‘De laatste twee renteverlagingen op kasbons en termijnrekeningen dateren van november 2014 en maart 2015’, signaleert Belfius. ‘We hebben onze tarieven na vijf maanden neerwaarts herzien hoewel de marktrente in die periode enorm is gedaald. De stijging van de marktrente begon half april, minder dan twee maanden geleden.’

KBC en Belfius stippen aan dat ze de rente op hypothecaire kredieten dagelijks aanpassen en de rente op kasbons, termijnrekeningen en spaarboekjes niet.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud