Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Cera verrast met kerstcadeau

Cera, de coöperatieve groep rond bank-verzekeraar KBC, stelt zijn leden een fors hoger dividend in het vooruitzicht. Keerde Cera vorig jaar nog een symbolisch dividend van 0,5 procent uit, dan belooft de groep nu een coupon van 2,5 procent over het boekjaar 2013.

Het hogere dividend is volgens gedelegeerd bestuurder Franky Depickere mee te danken aan het feit dat Cera ongeveer een maand terug zijn belang in de bank-verzekeraar KBC fors afbouwde.  Cera controleert niet alleen de monoholding en KBC-hoofdaandeelhouder KBC Ancora, het heeft ook een direct belang in de Vlaamse bank-verzekeraar. Maar in november verkocht Cera een omvangrijk pakket KBC-aandelen, waardoor het belang in de bank-verzekeraar daalde van 6,1 naar 2,7 procent.

'Dankzij die transactie hebben we onze schulden kunnen wegwerken en konden een belangrijke eenmalige winst opgestreken,' zegt Depickere daarover. 

Dividendenstroom KBC

De opbrengst van de verkoop van de KBC-aandelen stelt Cera nu in staat om een dividend uit te keren van 2,5 procent over het boekjaar 2013. Een concreet voorbeeld: wie vandaag voor 1.000 euro aan coöperatieve Cera-aandelen in handen heeft, zal in de loop van volgend jaar dus een dividend van 25 euro uitbetaald krijgen.

Cera toont zich met dit voorstel beduidend guller dan vorig jaar. Toen keerde de coöperatieve een dividend van 0,5 procent uit. Een symbolische vergoeding, maar Cera moest er wel haar reserves voor aanspreken, want de groep leed immers verlies in 2012. Die rode cijfers hadden dan weer alles te maken met feit dat de dividendenstroom van KBC - eigenlijk het enige actief van Cera - na vijf jaar crisis nagenoeg was opgedroogd. 

Deur dicht

Cera komt dinsdag wel opvallend vroeg met zijn dividendvoorstel voor 2013. Meestal valt die beslissing pas in de lente. Maar de coöperatieve heeft natuurlijk wel een goede reden om zo snel te communiceren over zijn dividend. Vanaf januari kunnen aandeelhouders immers weer vrijwillig uit Cera stappen. Als gevolg van de crisis had Cera de voorbije twee jaar de deur dicht gehouden voor coöperanten die wilden vertrekken. Door een mooier dividend in het vooruitzicht te stellen, lijkt Cera alvast inspanningen te doen om een rush naar de uitgang te vermijden. 

'We hebben onze vennoten inderdaad gevraagd om twee jaar bij Cera te blijven. Met het dividend dat we nu bieden, willen we onze appreciatie tonen voor hun trouw,' zegt Depickere. 'Bovendien kregen we na de verkoop van onze aandelen in KBC ook veel vragen van vennoten. Door hen nu al duidelijkheid te verschaffen  kunnen ze met kennis van zaken beslissen of ze in 2014 bij Cera zullen blijven of niet.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud