De Nationale Bank, die instaat voor het beheer van de databank, heeft de voorbije maanden een pak werk verzet. Bijna 45 miljoen Belgische bankrekeningen van 17 miljoen verschillende personen (natuurlijke en rechtspersonen) zijn intussen opgenomen in het Centraal Aanspreekpunt (CAP). Het gaat om bankrekeningen die bestonden tussen 2010 en 2013. Voortaan zullen de banken elk jaar, vóór 31 maart, de rekeningen van het voorgaande jaar moeten doorspelen. Belangrijk is dat de databank enkel de namen bevat van de personen en de rekeningnummers. Er zal dus geen informatie te vinden zijn over bedragen of verrichtingen.
Dat het beheer van de databank door de Nationale Bank en niet door de fiscus gebeurt, komt omdat die laatste er niet automatisch toegang toe krijgt. Dat kan enkel onder strikte voorwaarden en door een beperkt aantal personen. Het moet bijvoorbeeld gaan om sterke vermoedens van belastingontduiking. Bovendien kan de raadpleging enkel als de belastingplichtige niet voldoende heeft geantwoord op een vraag van de fiscus.
Gratis overzicht
Interessant te weten is dat u gratis een overzicht kunt opvragen van de gegevens die op uw naam bij het CAP zijn geregistreerd. Dat moet gebeuren via een schriftelijke aanvraag, waarbij een kopie van de identiteitskaart wordt toegevoegd. Personen kunnen ook kosteloos de verbetering of schrapping van de gegevens vragen aan hun financiële instelling als blijkt dat die foutief zouden zijn. Wie meer vragen heeft over het CAP, kan ook telefonisch of per e-mail (cap.pcc@nbb.be) bij de Nationale Bank terecht.
Buitenlandse rekeningen
De databank zal ook niet beperkt blijven tot gegevens van binnenlandse rekeningen. Wie in zijn belastingaangifte aangaf dat hij voor de aanslagjaren 2012, 2013 en/of 2014 een buitenlandse rekening had, zal van de FOD Financiën een brief in de bus krijgen. De brieven zullen ten vroegste op 1 november 2014 verstuurd worden. Daarin zal worden gevraagd dat de belastingplichtige het rekeningnummer, de financiële instelling en het land van oorsprong van de rekening moet bezorgen aan de NBB. De aanmelding bij de NBB zal ofwel elektronisch ofwel schriftelijk kunnen gebeuren.
Verder zal de databank vanaf 31 maart 2015 ook de 'contracten' moeten bevatten. Hieronder worden onder meer verstaan de hypothecaire kredietovereenkomsten, de verkoopovereenkomsten op afbetaling, leasingovereenkomsten, leningsovereenkomsten op afbetaling, kredietopeningen,… Verzekeringsproducten (zoals tak21-producten) worden niet opgenomen. Jaarlijks zullen de financiële instellingen alle contracten die tijdens het voorgaande jaar liepen moeten doorspelen vóór 31 maart.