Netto Het antwoord op al uw geldvragen

De hoogste spaarrentes op vijf jaar

In navolging van andere banken verhoogt ook Bpost Bank de rente op langlopende spaarproducten. Maar wie zijn centen vijf jaar parkeert én netto meer dan 1 procent rente wil, kan alleen terecht bij kleinere, vaak exotische banken.
©Ã‚© Roy Botterell/CORBIS

Vanaf 16 augustus verhoogt Bpost Bank de rente op kasbons. Voor een looptijd van vijf jaar krijgt u voortaan 0,5 in plaats van 0,4 procent rente. Voor een looptijd van 7 jaar is dat 0,8 in plaats van 0,6 procent. Bruto welteverstaan. Op intresten van termijnrekeningen en kasbons geldt een roerende voorheffing van 25 procent, vanaf 2017 wordt dat 27 procent.

Met de verhoging volgt Bpost tal van andere banken die de tarieven voor langlopende spaarproducten de voorbije weken opvoerden naar aanleiding van de hogere langetermijnrente. Toch zijn die hogere tarieven nog ruim onvoldoende om spaarders over de streep te trekken. De helft van de vijfjarige termijnrekeningen biedt vandaag een nettorente die lager is dan 0,56 procent. Bij de grootbanken ligt de nettorente op 0,37 à 0,45 procent. Spaarboekjes zijn dan vaak een beter alternatief.

©Mediafin

Enkele kleinere banken overschrijden wel 1 procent nettorente (zie tabel). Maar dan moet u ook een groter risico trotseren omdat het vaak om exotische banken gaat zonder kredietrating die onder een buitenlandse depositogarantie vallen. Met een nettorente van 2,63 procent is Nemea de koploper. De kleine Maltese internetbank streek begin dit jaar in ons land neer. Ook Izola Bank is een internetbank met een Maltese licentie. De familie Van Marcke (keukens, sanitair) is al sinds 1994 eigenaar van de bank. Net als Nemea keert Izola de rentes bruto uit. De inkomsten moet u dus in uw belastingaangifte aangeven.

Van de acht termijnrekeningen met een hogere nettorente dan 1 procent vallen er slechts 3 onder de Belgische depositogarantie. Het gaat om MeDirect, een Maltese bank die onlangs de Belgische licentie verkreeg, de Belgische poot van het Italiaanse Banca Monte Paschi en de Waregemse spaarbank CKV.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud