Netto Het antwoord op al uw geldvragen

De voordelen van een fondsenspaarplan

Steeds meer Belgen stoppen maandelijks een vast bedrag in een fondsenplan. Bijna elke bank heeft een plan, maar het ene is flexibeler dan het andere.
©© Roy Botterell/CORBIS

U nooit meer afvragen wanneer u wel of niet in de beurs moet stappen. Weten dat u komaf maakt met een klassieke beleggingsfout: verkopen als alles zakt (angst) en kopen als alles stijgt (hebzucht). Dat is het voordeel van het fondsenspaarplan: op dezelfde dag van elke maand of elk kwartaal steekt u hetzelfde bedrag in een bepaald fonds. ‘Schommelingen op de markt werken in uw voordeel waardoor u een hefboom genereert op het rendement. Met systematisch beleggen ligt de gemiddelde aankoopkoers lager dan de gemiddelde koers doordat u meer aankoopt als het goedkoop is’, zegt Stef Leunens van KBC.

Schommelingen op de markt werken in uw voordeel waardoor u een hefboom genereert op het rendement.
stef leunens
kbc

Het concept blijkt aan te slaan. ‘Het aantal inschrijvingen in DB Investment Plan lag in 2017 dubbel zo hoog als in 2015’, illustreert Jean-Michel Segers van Deutsche Bank. ‘In vier jaar tijd verdubbelde het aantal uitstaande beleggingsplannen bij KBC’, voegt Leunens eraan toe.

Wist u dat...
  • het gemiddelde gestorte bedrag in een KBC Beleggingsplan 270 euro is, dubbel zoveel als vier jaar geleden.
  • het aantal fondsenspaarplannen vooral toeneemt vanaf de leeftijd van 35 jaar. Vanaf 50 jaar daalt het aantal plannen. (bron: KBC)
  • u bij Crelan ook elke twee weken een storting in een fonds kunt doen, een zeer ongewone frequentie.
  • ook Argenta en Binck een fondsenspaarplan overwegen of aan het opstarten zijn.

Fondsenspaarplannen slaan ook aan in een on-line formule. ‘In de Modelportefeuilles, onze fondsenspaarplannen, steeg in 2017 zowel het aantal klanten (+168%) als het belegd vermogen (+89%) vrij spectaculair tegenover 2016’, zegt Wim Wuyts van Medirect. Bij Keytrade Bank zijn er momenteel meer dan 25.000 actieve fondsenspaarplannen (Keyplan). ‘Ook Keyplan voor Kids heeft succes, vooral grootouders zijn ermee bezig’, zegt Gorik Nelissen van Keytrade.

In de tabel hieronder hebben we het aanbod weergegeven. In de toekomst is er nog meer keuze. Argenta laat weten dat het aan de bancaire kant bezig is met de opstart van een fondsenspaarplan (voor tak23 bestaat dit al). Binck overweegt dat in de toekomst.

Fondsenspaarplannen worden gratis opgesteld - de bank ziet de periodieke instromen ook graag komen - en zijn doorgaans erg flexibel. Leunens van KBC illustreert: ‘U kunt de spaarfrequentie en het bedrag op elk ogenblik wijzigen. U kunt het plan op elk moment onderbreken of stopzetten. U kunt buiten de periodieke stortingen bijkomende vrije stortingen doen. Als u geld nodig hebt, kunt u op elk moment geheel of gedeeltelijk verkopen. En u kunt aan uw beleggingsplan een derdenbeding koppelen. Daarmee gaan de tegoeden op een vooraf bepaalde datum naar het begunstigde (klein-, pete-) kind. Belangrijk om weten is dat u als opdrachtgever, tot de vrijgavedatum, de mogelijkheid hebt het derdenbeding te herroepen.’

©Mediafin

Fondskeuze

Niet elke bank biedt het derdenbeding in een spaarplan aan. Het Beleggingsplan van KBC toont zich ook op andere vlakken aan de flexibele kant. De minimale storting is met 25 euro democratisch, er zijn zes mogelijke frequenties (om de een, twee, drie, vier, zes of twaalf maanden), u kunt kiezen uit 208 fondsen (het meest van allemaal) en u kunt tot vijf fondsen in één plan combineren. Dat laatste heeft het voordeel dat u met één contract een gediversifieerde fondsenportefeuille kunt samenstellen.

Op één belangrijk punt is het KBC Beleggingsplan niet flexibel. U moet ermee kunnen leven dat u enkel kunt kiezen uit fondsen van KBC Asset Management. Ook bij de drie andere grootbanken kunt u enkel uit huisfondsen kiezen. Bij ING is dat opmerkelijk. Bij de gewone aankoop van fondsen - zonder spaarplan - kunt u als particulier bij de bank wel terecht bij een paar andere geselecteerde beheerders, zoals Blackrock en Amundi.

De onlinebank Medirect toont zich op dat vlak het flexibelst met een keuze uit 24 beheerders. Medirect is er niet voor alle portemonnees. U kunt enkel voor een maandelijkse frequentie kiezen en de minimale storting is 100 euro. Bij Deutsche Bank zijn er meer frequenties mogelijk, zoals driemaandelijks of jaarlijks, maar ook daar bedraagt de minimale storting 100 euro per maand. Een jaarlijkse storting is dus 1.200 euro.

Onze spaarplannen zitten in kant-en-klare modelportefeuilles.
wim wuyts
medirect

Bovendien komt bij Deutsche Bank één plan overeen met één fonds. Voor een gediversifieerde portefeuille van fondsen kunnen de maandelijkse stortingen bijzonder hoog oplopen, of u moet kiezen voor een van de dakfondsen uit het gamma, zoals Private Invest Best Managers. Dat fonds belegt op zijn beurt in meerdere fondsen.

Bij Medirect kunt u de maandelijkse 100 euro over liefst 13 fondsen spreiden. ‘We bieden acht kant-en-klare modelportefeuilles aan. Die portefeuilles zijn samengesteld door onafhankelijke partijen.’ De fondsen in het spaarplan van Deutsche Bank staan op de Best Advice-lijst.

Bij Keyplan (40) en Beobank (60) kunt u de meeste fondsen combineren in één plan.

Kosten

Een spaarplan is gratis, maar er zijn mogelijk instapkosten in de fondsen. Dat kan variëren van 2 tot 3 procent. Enkel bij Deutsche Bank, Medirect en Keytrade zijn er geen instapkosten. Ook niet bij de fondsen waar u anders soms instapkosten van 1 procent betaalt (zoals bij Carmignac).

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud