Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

ECB presenteert nieuw biljet van 20 euro

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft dinsdag het nieuwe bankbiljet van 20 euro voorgesteld dat op 25 november in omloop wordt gebracht. De coupure van 20 euro is de derde van een nieuwe reeks biljetten.
Advertentie

'In het nieuwe bankbiljet is een innovatief echtheidskenmerk opgenomen in de vorm van een 'portretraampje' in het hologram', zegt de ECB. 'Wanneer het biljet tegen het licht wordt gehouden, wordt het raampje doorzichtig en toont het een portret van de mythologische figuur Europa.'

ECB-voorzitter Mario Draghi merkt op: 'Deze innovatie in de bankbiljettentechnologie moet ervoor zorgen dat eurobankbiljetten goed bestand blijven tegen vervalsing. Dit zal het vertrouwen van de 338 miljoen inwoners van de eurozone in hun bankbiljetten versterken.'

Het nieuwe biljet van 20 euro is het derde van de Europa-reeks, die geleidelijk de oorspronkelijke biljetten vervangt. Er zullen tegen 25 november 4,3 miljard biljetten van 20 euro worden gedrukt.

Het nieuwe biljet van 5 euro werd in mei 2013 ingevoerd en het biljet van 10 euro volgde in september 2014. Na de coupure van 20 euro volgen nog nieuwe versies van de biljetten van 50, 100, 200 en 500 euro.

Draghi signaleerde dat de waarde van de biljettenomloop in de eurozone in december 2014 voor het eerst tot 1.000 miljard euro is gestegen. Het totaal aantal eurobankbiljetten bedraagt 17,5 miljard.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud