Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

ECB zet spaarder hak

De verlaging van de basisrente door de Europese Centrale Bank (ECB) heeft verstrekkende gevolgen. We zetten op een rij hoe u geraakt wordt in verschillende facetten van uw leven.
©iStock

De ECB stuurt traditioneel vooral de kortetermijnrente. De lange rente wordt door diverse factoren beïnvloed, waaronder de inflatieverwachtingen. Met de belofte de rente nog een lange periode laag te houden, houdt ECB-voorzitter Mario Draghi echter ook steeds meer de langetermijnrente onder de knoet. Draghi haalde niet enkel de korte en de lange rente onderuit. Ook de euro verloor stevig terrein.

1. Spaarders

Advertentie

Verschillende banken lieten weten dat ze de komende dagen bekijken of ze hun tarieven moeten aanpassen. Geen enkele bank pakte gisteren meteen al uit met een verlaging van de spaarrentes.

Kortlopende kasbons en termijnrekeningen moeten er normaal het eerst aan geloven.

2. Ontleners

Als de spaarders minder rente krijgen, dan zouden logischerwijze hypotheek- en consumentenkredieten goedkoper moeten worden. Ook in deze hoek vielen vooralsnog geen grote aankondigingen te rapen bij de banken.

3. Beleggers

De Europese beurzen reageerden aanvankelijk heel positief op de onverwachte renteknip van de ECB. Een renteverlaging geeft de bedrijven in principe extra ademruimte en kan op die manier de beurzen een extra duw in de rug geven.

Advertentie

Daarnaast kan er ook een TINA-effect optreden (There Is No Alternative). ‘De historisch lage rentevoeten kunnen spaarders er misschien toe aanzetten hun eerste stappen op de beurs te zetten’, opperde de woordvoerder van Keytrade Bank.

4. Consumenten

Een euro kostte gisteren nog minder dan 1,34 dollar. Ruim een week geleden noteerde de eenheidsmunt op 1,38 dollar. Dat betekent dat de Belgische consument die wil gaan shoppen in New York of in Londen minder waar voor zijn geld krijgt.

5. Bedrijven

Talrijke bedrijven waarschuwden voor de impact van de dure euro op hun toekomstige resultaten. Een zwakkere euro verbetert de concurrentiekracht van bedrijven uit de eurozone.

En ondernemingen ondervinden nog voordelen van de lagere rente. Ze kunnen wellicht binnenkort goedkoper lenen.

6. Overheden

De renteverlaging van de ECB en de belofte om de basisrente nog een lange periode laag te houden, kunnen in 2014 opnieuw een grote rentemeevaller opleveren voor de overheid. De rente op tienjarige staatsobligaties daalde na de beslissing van de ECB tot 2,40 procent. Ze ligt nu zowat 120 basispunten lager dan de rente waarop de begroting 2014 is gebaseerd. De federale overheid zal volgend jaar wellicht voor zowat 30 miljard euro langlopende obligaties uitgeven. Als de tienjaarsrente stabiel blijft tot eind volgend jaar, zullen de rentelasten dus ongeveer 360 miljoen lager uitvallen dan voorzien.

Voorts moet de overheid haar kortlopende schuld van zowat 25 miljard euro herfinancieren. Aangezien de korte rente ongeveer 35 basispunten lager ligt dan de raming van de regering, is een extra bonus van bijna 90 miljoen mogelijk. De totale meevaller kan dus oplopen tot 450 miljoen. Maar economen verwachten dat de marktrente in 2014 geleidelijk zal stijgen. Als ze gelijk krijgen, zal het voordeel voor de schatkist kleiner zijn.

Op zoek naar rendement?

Kom dan op zaterdag 16 november naar Finance Avenue.

Welke aandelen moet u vandaag kopen? Waarheen met uw spaargeld? Heeft u al een pensioenplan? Op Finance Avenue, de geldbeurs van De Tijd, geven topsprekers en strategen tips voor uw portefeuille en uw geld. Schrijf nu gratis in.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud