Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Fiscus zal bankgegevens van buitenlanders automatisch uitwisselen

De ministerraad heeft vrijdag in tweede lezing een voorontwerp van wet goedgekeurd waardoor de fiscus automatisch rekeninggegevens van buitenlanders kan uitwisselen met de belastingdiensten van hun thuisland.
©ANP XTRA

Met automatische internationale gegevensuitwisseling wordt de strijd aangegaan tegen internationale fiscale fraude en belastingontwijking. Vrijdag zette de ministerraad het licht op groen voor een voorontwerp dat de mededeling van inlichtingen over financiële rekeningen door de Belgische financiële instellingen en de fiscus regelt. Daardoor kan de Belgische fiscus inlichtingen verkrijgen van de Belgische financiële instellingen over rekeningen van buitenlanders en ze vervolgens automatisch doorspelen aan de buitenlandse instanties.

Stroomversnelling

De internationale gegevensuitwisseling kwam in een stroomversnelling na de Amerikaanse Foreign Account Tax Compliance Act, beter bekend als de FATCA-wetgeving. Financiële instellingen werden er wereldwijd toe verplicht om hun Amerikaanse klanten (dit zijn personen met de Amerikaanse nationaliteit of inwoners van Amerika) te identificeren en om vervolgens allerlei informatie uit te wisselen over de rekeningen die deze Amerikaanse klanten bij hen hebben.

Advertentie

In 2014 heeft België een akkoord afgesloten met de Verenigde Staten. Bijgevolg moeten alle Belgische financiële instellingen aan de Belgische fiscus bepaalde inlichtingen verschaffen over financiële rekeningen die door Amerikanen bij hen worden aangehouden. De Belgische fiscus speelt dan op haar beurt deze informatie door aan de Amerikaanse belastingdienst, die zo kan nagaan of de buitenlandse inkomsten van Amerikaanse onderdanen of inwoners werden aangegeven en aan Amerikaanse belasting onderworpen.

De nieuwe wetgeving moet de gegevensuitwisseling met andere landen dan de Verenigde Staten toelaten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.