Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Fortis: wat voor spaarders en beleggers?

Het hof van beroep van Brussel heeft de ontmanteling van bank-verzekeraar Fortis vrijdagavond bevroren. Maar wat zijn de gevolgen voor de spaarders en beleggers?

Wat voor spaarders?

  • Belangrijk om weten is dat in deze situatie de Belgische staat meerderheidsaandeelhouder blijft van de bank. De bankactiviteiten komen terug onder de bevoegdheid van de Belgische overheid en daar gaan grote garanties mee gepaard: een (deels)-genationaliseerd bedrijf kan rekenen op de diepe zakken van zijn aandeelhouder waardoor de continuïteit voor de bank gegarandeerd is.
  • Ook blijft de Belgische staat garant staan voor de interbancaire transacties, de leningen die banken onderling aan elkaar toekennen. Ook daar zou Fortis op geen enkele manier geïsoleerd mogen geraken.
Advertentie
  • Daarbij komt nog dat de bancaire garanties blijven gelden die de Belgische overheid heeft beloofd ten aanzien van alle spaarders, dus ook Fortis-spaarders. Bovendien is de limiet van het spaardepositogarantiestelsel opgetrokken van 20.000 tot 100.000 euro.
  • Bovendien staat in het arrest van de rechter dat BNP Paribas zijn kredietlijnen naar Fortis moet openhouden in afwachting van de aandeelhoudersvergadering die de Fortis-verkoop moet bekrachtigen. Het is wel de vraag of BNP Paribas dat wil doen als ze vreest Fortis uiteindelijk niet te kunnen overnemen. Voorlopig lijkt BNP Paribas zich echter te schikken naar het arrest.

Wat voor beleggers?

  • "De closing van de fusieovereenkomst met BNP Paribas, die voor volgende week gepland stond, wordt uitgesteld."
  • "De agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van 19 december zal aangepast moeten worden. Op die algemene vergadering zouden de aandeelhouders kunnen beslissen over de voortzetting van de activiteiten van de Fortis-holding." Ze moeten nu eerst en vooral stemmen of ze over dat agendapunt willen stemmen. Wellicht zal daar een nieuwe datum geprikt worden om dat specifieke agendapunt tijdens een andere Buitengewone Algemene Vergadering te bespreken. Intussen kan een groep experts de aandeelhouders uitgebreid informeren.
Volg de situatie op de voet

De Tijd en Netto volgen de situatie voor jou op de voet. Klik hier voor updates, reacties en duiding.
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud