Netto Het antwoord op al uw geldvragen

FSMA neemt Dexia-spaarboekje onder de loep

De financieeltoezichthouder FSMA gaat in overleg met de Belgische fiscus contact opnemen met Dexia. ‘Wij stellen ons in het kader van de consumenten­bescherming vragen bij de transparantie van dit tijdelijke aanbod’, legt FSMA-woordvoerder Jim Lannoo uit. Dexia biedt vermogende klanten in haar kantoren een hogere rente op het spaarboekje dan de geafficheerde tarieven.

Op het forum van Spaargids.be kwam aan het licht dat Dexia sinds 1 september de hoogste rente biedt op de Belgische markt. In het grootste geheim, want de officiële tarieven van Dexia liggen een pak lager dan wat klanten in de kantoren uit de brand kunnen slepen. Voor nieuwe stortingen vanaf 10.000 euro kent Dexia 1,5 procent basisrente en 1,5 procent premie toe. Dat is de hoogste vergoeding op de Belgische spaarmarkt, voor zover geweten is.

De fiscus moet beoordelen of het spaarboekje aan alle wettelijke voorwaarden voldoet om recht te geven op een vrijstelling van roerende voorheffing. Spaarders betalen normaal op de intresten van een zogenaamd gereglementeerd spaarboekje tot 1.770 euro geen roerende voorheffing.

Hoe de fiscus de voorwaarden van het boekje moet controleren, is nog maar de vraag. Dexia zet immers niets op papier.

Het is de tweede keer dat Dexia met een ‘geheim’ spaarboekje op de proppen komt. Midden juni 2010 gaf Dexia zijn agenten ook al de vrijheid om met de moeilijke én vermogende klanten te onderhandelen over een hogere vergoeding voor hun spaargeld.

‘Dit is een reactie op aanbiedingen van de concurrentie waar we af en toe mee geconfronteerd worden’, reageert woordvoerster Ulrike Pommée. ‘Dit aanbod moet ons beschermen tegen de concurrenten die met een soortgelijk aanbod onze bestaande klanten benaderen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud