Netto Het antwoord op al uw geldvragen

"Geld verdienen is makkelijk"

Jacques Vermeire (59) is een professionele duizendpoot: tv-presentator, komiek, acteur,… Tussendoor neemt hij ook de tijd om heel nauwgezet zijn financiën te beheren.

(netto) – "Aan een biografie zal ik nooit beginnen. Maar mijn visie over geld zou ik wel eens willen neerpennen in een boek", steekt Jacques Vermeire van wal. De komiek werd wereldberoemd in Vlaanderen als DDT in het populaire Eén-programma ‘FC De Kampioenen’. Toen hij in 1998 de overstap maakte naar VTM, veroorzaakte dat een storm van verontwaardiging. De commerciële zender verbond er zich toe voor 1 miljard Belgische frank aan programma’s te maken rond de tv-figuur. Al had niet iedereen dat zo begrepen en al gauw werd Vermeire bestempeld als een ordinaire poenpakker die 1 miljard frank op zak stak.

"Ik was een van de best betaalde werknemers van de VRT, maar het aanbod van VTM kon ik niet afslaan. Omdat ik gelukkig was bij de VRT heb ik hen de kans gegeven een tegenbod te doen, maar dat is op niets uitgedraaid. Veel mensen hadden het daar moeilijk mee en ik heb toen veel modder over me heen gekregen. Die heisa heb ik nooit begrepen. Als een voetballer net hetzelfde doet, dan kraait daar geen haan naar. Ik kon dat moeilijk verteren en heb me een jaar gehuld in stilzwijgen."

U draait allang mee in de televisiewereld. Hoe houdt u zich staande?

“Zeker in de televisiewereld, waar iedereen gewoon lucht verkoopt, moet je zorgvuldig relaties opbouwen. Ik ben geen lobbyist, maar af en toe trakteer ik schrijvers of ex-opdrachtgevers op een etentje of een flesje wijn. Dat loont, want met mijn 59 jaar ben ik zowat de oudste die nog meedraait in het wereldje.”

U bent een professionele duizendpoot. Een bewust financiële keuze?

“Op mijn 31ste zat ik door omstandigheden financieel aan de grond. Toen heb ik de knop omgedraaid: ik ben heel hard gaan werken en sindsdien neem ik elke opdracht aan. Dat verklaart waarom ik zoveel heb gedaan. Ik heb mijn carrière nooit uitgestippeld en ik heb alles op me af laten komen.”

Neemt u graag risico’s?

“Niet met mijn bedrijfskapitaal. Dan kies ik voor spaar- en termijnrekeningen, aandelen, kasbons of vastgoed. Met mijn privékapitaal neem ik meer risico door te investeren in exclusieve stripverhalen, wijnen of cinema-affiches.”

Hebt u zwaar geleden onder de financiële crisis?

“Ik heb heel veel geld verloren. Vooral het verlies op mijn buitenlandse aandelen was aanzienlijk, sommige van die ondernemingen zijn zelfs overk de op gegaan. Gelukkig heb ik nog andere beleggingen, anders had ik nu een groot probleem.”

Welke beleggingen zijn niet aan u besteed?

“Mijn interesse in aandelen is sterk verminderd. De beurzen zijn te wispelturig sinds iedereen achter zijn pc continu aandelen verhandelt. Ik heb nog zo’n 30 aandelen in mijn beleggingsportefeuille en die volg ik dagelijks op. Dat zijn vooral Belgische aandelen die een dividend uitkeren. Ook mijn fondsenbeleggingen bouw ik af. Ondertussen lach ik met die fondsen. Niet alleen verloor ik daar al veel geld mee, die producten zijn zodanig complex geworden, dat zelfs de banken ze niet meer begrijpen.” 

Hoe bent u aan uw verzamelingen begonnen?

“Ik beleg in objecten die in ons land relatief goedkoop zijn, maar waarvoor een grote internationale interesse bestaat. De stripverhalen van Hergé zijn daar een mooi voorbeeld van. De waarde van de verzamelexemplaren is de voorbije 20 jaar al 5 keer in waarde gestegen en met de verfilming door Steven Spielberg zal dat nog toenemen. België heeft ook een rijke traditie aan cinema-affiches uit de jaren 20 die vooral in Hollywood erg begeerd zijn. Ik beperk me wel tot objecten waar ik verstand van heb. Van kunst blijf ik af, daarin ben ik niet genoeg onderlegd.”

Speelt geld een belangrijke rol in uw leven?

“Geld verdienen is makkelijk. Maar eens je het hebt, moet je er elke dag professioneel mee bezig zijn. Ook dat is een deel van mijn job. Ik ben geen gehaaide zakenman, wel iemand die voor de volle 100 procent met zijn job bezig is.”

Hoe spaart u voor uw pensioen?

“Al mijn investeringen staan in functie van mijn pensioen. Ik doe ook aan pensioensparen en ik heb een groepsverzekering. En mocht ik echt nog geld nodig hebben, dan kan ik nog altijd mijn verzamelingen verkopen.”

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud