Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Half miljard euro extra op spaarboekjes

De Belgen hebben in september iets minder dan een half miljard euro extra op de spaarboekjes gezet. Het totale bedrag op de boekjes bedraagt nu 247 miljard euro, een record, volgens de cijfers van de Nationale Bank.
In september kwam er iets minder dan een half miljard euro bij op de spaarrekeningen. In augustus dikten de spaarboekjes met amper 250 miljoen euro aan. Ter vergelijking, in de eerste jaarhelft zetten de Belgen elke maand gemiddeld 1,6 miljard euro extra op hun boekjes.
Het is niet ongewoon dat de Belgen minder sparen in de zomermaanden. BNP Paribas Fortis en Argenta lieten bij een rondvraag vorige maand weten dat er traditioneel seizoenseffecten spelen bij de stortingen op  spaarboekjes. De verklaring is dat vakantiegangers in juli en augustus hun geld laten rollen en dat de afrekening van de kredietkaart in september komt. Daarnaast brengt de start van een nieuw schooljaar in september voor gezinnen met kinderen extra uitgaven met zich mee.

Volgens Belfius en KBC is er dit keer meer aan de hand dan de traditionele dip in de zomermaanden. 'We stellen vast dat de risicoappetijt stilaan weerkeert en dat klanten meer beleggen in fondsen en verzekeringen', klonk het bij KBC. Ook Belfius merkt sinds deze zomer 'een grotere aantrekkingskracht van beleggingsfondsen en -verzekeringen. 'Het herstel van het vertrouwen in de economie kan daarvoor mogelijk een verklaring bieden', zei de bank.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud