Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Half miljard weg van spaarboekjes in november

De Belgen hebben in november een half miljard euro van hun spaarboekjes opgenomen. Het is de grootste uitstroom sinds september 2008, toen de bankencrisis in ons land losbarstte. Het is bovendien ruim 1,5 jaar geleden dat het bedrag op de spaarboekjes überhaupt afnam, leren marktcijfers van de Nationale Bank.
sparen ©ANP XTRA

De Belgen hebben voor het eerst sinds april 2012 geld weggetrokken van de spaarboekjes. Er stond eind november 246,9 miljard euro op de boekjes, leren statistieken van de Nationale Bank. Eind oktober stond er nog 247,4 miljard euro op de spaarrekeningen. De Nationale Bank publiceert de marktcijfers met twee maanden vertraging.

Uit een rondvraag van de De Tijd bij 15 banken was eerder al gebleken dat de spaarwoede van de Belgen in de tweede helft van het jaar was afgenomen. Vier banken zagen over de laatste zes maanden van het jaar effectief geld wegvloeien naar andere spaar- en beleggingsproducten. De resterende banken maakten melding van een kleinere aangroei van geld op de spaarboekjes dan in de eerste zes maanden van het jaar.

De Belgen durven weer wat meer risico nemen met hun geld. Zowat alle banken met beleggingsfondsen en/of -verzekeringen zagen de populariteit van deze producten toenemen. Ook vastrentende producten met een langere looptijd zaten bij sommige banken licht in de lift.

Enkele kleinere banken, waaronder Rabobank.be, meldden in december wel opnieuw 'een behoorlijke stijging'. Werknemers krijgen in december vaak hun dertiende maand op hun rekening gestort. Sommige banken boeken bovendien eind december de intresten op de spaarboekjes. De kans is reëel dat er opnieuw een stijging zal zitten in de officiële statistieken van de Nationale Bank voor december.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud