Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoe gevaarlijk is het plunderen van uw bank?

Eric Cantona plant vandaag zijn bankplunderactie. De Robin Hood van de banken wil vandaag een collectieve 'bank run' te organiseren. Naar verluidt hebben 40.000 Belgen zich al aangesloten bij het initiatief, dat op zijn minst controversieel is. Maar hoe gevaarlijk wordt het als iedereen op hetzelfde moment zijn spaargeld afhaalt?

(netto) - De oude Manchester United-vedette doet weer van zich spreken…. Deze keer niet met de voeten maar met de mond. Enkele weken geleden bond hij de kat de bel aan door in een interview met Oueste France te pleiten voor een bankplunderactie. Door massaal geld weg te halen bij de banken wil hij de bankiers alsnog aanzetten tot bescheidenheid en zelfreflectie. “Als 20 miljoen mensen al hun geld afhalen, crasht het systeem. Dan pas krijgen we revolutie in de financiële sector”, zegt Cantona. Het filmpje werd al tienduizenden keer bekeken. De bankrun wil hij bereiken in 7 landen. Daartoe behoort ook België, waar volgens de Franstalige zender RTBF al zo'n 40.000 symphatisanten opdoken.

De bankenfederatie Febelfin reageerde intussen verbolgen op de initiatieven. “Deze actie kan ons fragiele financiële systeem destabiliseren", zegt Michel Vermaerke, gedelegeerd bestuurder van Febelfin. Maar ook voor de spaarders zelf zijn de gevolgen niet te onderschatten. De actie dreigt als een boomerang in het gezicht van de initiatiefnemers terug te keren. We zetten de belangrijkste gevolgen voor de spaarder op een rij.

1/ Paniek

Bij een collectieve bank run keren we onvermijdelijk terug naar de paniektoestanden die we bijvoorbeeld zagen na het faillissement van Lehman Brothers. De paniek zal niet alleen op de financiële markten te zien zijn, ook in het straatbeeld. Lange wachtrijen voor de banken en onzekerheid over het feit of iedereen ook snel zijn geld zal terugkrijgen.

2/ Hogere belastingen

Geen enkele bank is voorzien op een massale terugtrekking van de spaargelden op hetzelfde moment. Dat betekent dat een bank run onvermijdelijk tot nieuwe bankenreddingen zal leiden. Niet alleen Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), maar ook nationale overheden moeten tussenbeide komen om banken te redden. De gevolgen van die reddingen kent iedereen intussen. De overheidsschuld vergroot verder, en hogere belastingen zijn onvermijdelijk. Wie met een bank run protesteert, maakt dus de situatie waartegen hij protesteert alleen maar erger.

3/ Recessie

Het is duidelijk dat een bank run tot een grote economische onzekerheid leidt. Banken zijn niet meer in staat om kredieten te verschaffen aan bedrijven en de economie komt tot stilstand. Een recessie is dan het logische gevolg. Recessie betekent hogere werkloosheid en dus minder welvaart. Ook hier treffen deelnemers aan de bank run dus vooral zichzelf.

4/ Criminaliteit

Een bank run op 7 december betekent dat veel mensen op die dag met heel wat centen op straat zullen lopen. Het betekent ook dat meer spaargeld in de huizen terechtkomt. Het hoeft geen betoog dat dit de criminaliteit doet toenemen.

Samengevat: een bank run is niet alleen een slechte zaak voor de banken. Ze is vooral een slechte zaak voor de spaarders zelf. Dat de financiële crisis heel wat frustraties heeft teweeggebracht, is begrijpelijk. Helaas zal een bank run die frustraties alleen maar vergroten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud