Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hoe interessant is het spaarboekje?

Vanaf vandaag mogen spaarrekeningen meer opbrengen. De maximale rente bedraagt voortaan 4,25 procent. Jammer genoeg voor de spaarders vreet de inflatie die opbrengst nog volledig op. Zijn er alternatieven?
Advertentie
Het is makkelijk de weg te verliezen in het oerwoud van de beleggingsproducten.

(netto) – Eerst het goede nieuws: de wettelijke maximumrente op spaarboekjes gaat voor het eerst in bijna twintig jaar omhoog en stijgt met 0,25 procent naar 4,25 procent. Het slechte nieuws? Met een inflatie van 5,9 procent brengen zelfs de meest gunstige spaarrekeningen eigenlijk niets op.

Natuurlijk geeft een spaarrekening meer dan enkel een basisrente: aangroei- of getrouwheidspremies kunnen oplopen tot 2,125 procent bovenop de maximale basisrente. Beide premies zijn wel niet te combineren en daarom kan een spaarboekje voortaan tot 6,375 procent opbrengen. Maar dat is vooral theorie. De premies zijn gekoppeld aan een minimumduur van zes (aangroei) of twaalf maanden (getrouwheid). Alleen bij Kaupthing Bank is de som van de basisrente en de aangroeipremie hoger dan de inflatie van 5,9 procent.

De meeste banken geven een totale vergoeding die schommelt tussen vier en vijf procent. Bij sommige banken komt daar nu een kwart procent bovenop: bij ING, Deutsche Bank, Kaupthing, Keytrade en BKPC (Beroepskrediet). Rabobank.be verhoogt de maximumrente vanaf september. Als je rekening houdt met de inflatie blijft de totale opbrengst dan nog steeds negatief. Spaarders kunnen zich wel optrekken aan de troostende gedachte dat de inflatie wellicht geleidelijk vertraagt. Het Federaal Planbureau verwacht dat de inflatie in november weer onder de 5 procent zal zakken.

Wat zijn de alternatieven?

Alternatief 1: Termijnrekening

Een termijnrekening kan een interessant alternatief zijn omdat de basisrente kan oplopen tot boven 5 procent. Jammer genoeg wordt de termijnrekening fiscaal minder gunstig behandeld dan het spaarboekje en betaal je op de opbrengst nog eens 15 procent roerende voorheffing. Heb je bijvoorbeeld een termijnrekening met een bruto-rendement van 5 procent, dan zal de opbrengst in werkelijkheid 4,25 procent bedragen. Bij een spaarrekening daarentegen is de renteopbrengst tot 1.660 euro belastingvrij. Voor een gemeenschappelijke rekening op naam van twee personen wordt dat bedrag nog verdubbeld.

Daardoor wordt een termijnrekening vooral interessant als je de belastingvrije opbrengst van het spaarboekje overstijgt en sowieso roerende voorheffing moet betalen.

Hou er ook rekening mee dat je het geld van een termijnrekening niet zomaar kan opvragen. Wil je het geld voor de afgesproken termijn (die gaat van enkele maanden tot 10 jaar) weer op je zichtrekening plaatsen, dan moet je daarvoor uitstapkosten betalen.

Alternatief 2: Kasbon

Een kasbon moet je vooral zien als een belegging op lange termijn. Het heeft weinig zin te kiezen voor een kasbon met een looptijd van één jaar en een bruto-rendement van 5 procent. Nadat de fiscus zijn deel van de koek heeft opgeëist, schiet er nog 4,25 procent over en dat is niet beter dan wat de meeste gunstige spaarboekjes in petto hebben.

Vooral kasbons die de jaarlijkse rente niet uitkeren, maar wel toevoegen aan het opgebouwde kapitaal tegen de vastgelegde rente (gekapitaliseerd) kunnen op lange termijn een aardige opbrengst bieden. Dat is ook fiscaal aantrekkelijker omdat de roerende voorheffing pas op het einde van de rit wordt afgetrokken en dus niet jaarlijks.

Hou er ook hier rekening mee dat je je geld niet zomaar van de bank kan terugeisen voor de vervaldag. Gelukkig zal de bank dat vaak wel nog tegen een relatief voordelige prijs doen en betaalt ze nog dezelfde dag de opbrengst van de verkoop uit aan de cliënt.

Alternatief 3: Aandelen

Wie op de juiste aandelen of beleggingsfondsen gokt, kan op de beurs een hoger rendement halen. Dat potentieel hoger rendement krijg je niet voor niets. Hoe je het ook draait of keert, beleggen in aandelen is risicovoller dan een termijnrekening, kasbon of spaarboekje.

Niet verwonderlijk dus dat je volgens een veelgehoorde beursregels enkel geld op de beurs mag plaatsen dat je strikt genomen niet nodig hebt. Bovendien verkeren de beurzen nog steeds in woelige wateren en zijn verdere koersdalingen nog niet uit te sluiten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud