Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hoe verandert u van bank?

Tien procent van de Belgische particulieren in ons land wil de komende zes maanden van bank veranderen. Maar hoe doet u dat? Welke stappen moet u ondernemen en welke hindernissen kan u best vermijden?
Advertentie
Wanneer mag je die kaart helemaal doorknippen?

(netto) - 'Bankiers moeten het vertrouwen van hun klanten herstellen. Anders riskeren ze klandizie kwijt te spelen.' Dat is de conclusie van een studie van consultant Deloitte en de Vlerick Management School. Daaruit blijkt dat 1 op tien van de Belgische particulieren de komende zes maanden wil overstappen naar een andere bank.

De bevraging onder 500 particulieren en 200 professionele klanten gebeurde al in de zomer van vorig jaar, maar de resultaten werden nu pas gepubliceerd. Intussen raasde een ware storm door bankenland. Alexandre Grangil van Deloitte België dan dan ook niet dat de crisis die 11 procent heeft doen afnemen. 'Integendeel. We denken dat het cijfer beduidend hoger zou uitkomen indien de bevraging nu zou gebeuren."

Hoe veranderen?

In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, is van bank veranderen vrij eenvoudig. Sinds 1 oktober 2004 volstaat één muisklik om uw bankverhuisdossier te downloaden. Dat dossier bevat onder meer de lijst van personen en instellingen die betalingen uitvoeren op de oude rekening, de lijst van bestaande domiciliëringen, bestaande betaalkaarten, betaalfuncties, enzovoort. Als u al die gegevens invult en aan uw toekomstige ex-bankier overhandigt, kan hij de overdracht naar uw nieuwe bank zonder problemen organiseren.

U zal dan een nieuw bankrekeningnummer krijgen, dat u aan uw vroegere bankier moet meedelen. Het heeft trouwens geen zin uw oude rekening af te sluiten voordat u alles naar de nieuwe rekening hebt 'verhuisd'. Ukan beide rekeningen dus het best naast elkaar laten bestaan tot de overdracht volledig geregeld is.

In de praktijk krijg je echter met heel wat hindernissen af te rekenen. Waar moet je rekening mee houden?

1. Na te leven termijnen voor verzekeringen

Het bankverhuisdossier heeft enkel betrekking op bankrekeningen en verrichtingen die daarmee verband houden en dus niet op de verwante producten die u daarnaast nog zou hebben afgesloten. Kredieten en verzekeringscontracten moeten dus voorafgaandelijk opgezegd worden als u volledig van bank wenst te veranderen. Meestal moet u daarvoor bepaalde opzegtermijnen naleven. Voor verzekeringscontracten bedraagt die over het algemeen 3 maanden en moet de opzeg per aangetekend schrijven gebeuren.

2. Wederbeleggingsvergoedingen voor kredieten

Voor kredieten moet er meestal geen opzegtermijn nageleefd worden. Als er toch een opzegtermijn is, duurt die gewoonlijk 10 dagen vóór de terugbetaling en moet die per aangetekend schrijven gebeuren. Maar de bank kan u op het moment van de eindafrekening wel een wederbeleggingsvergoeding aanrekenen en houd ook rekening met de beheer-, expertise-, handlichtings- en hypothecaire aktekosten... Voor hypothecaire kredieten vertegenwoordigt de vergoeding over het algemeen 3 maanden intrest.

Voor persoonlijke kredieten hangt de grootte van de wederbeleggingsvergoeding af van het ontleende bedrag. Als dat kleiner is dan 7.500 euro, is de wederbeleggingsvergoeding beperkt tot 2 maanden intrest.

3. Een effectenrekening overbrengen is een dure grap

Enkel het afsluiten van een zichtrekening en, sinds 1 november 2007, van een spaarrekening is gratis. Het overdragen van een effectenrekening kan bij de klassieke grote banken echter heel wat kosten met zich meebrengen (tot meer dan 35 euro voor buitenlandse en 25 euro voor Belgische effecten). Die kosten gelden per lijn of per ISIN-code. Jacques Zeegers, ombudsman van de financiële sector: "Dat is niet onlogisch. Soms is de depothoudende bank niet in België gevestigd, maar bijvoorbeeld bij exotische effecten op de Bahama's. De operatie wordt dan bijzonder ingewikkeld en is dan ook gemakkelijker onderhevig aan vertragingen. In plaats van twee of drie weken, duurt het dan soms twee of drie maanden vooraleer de overdracht geregeld is."

4. Kluizen moet u leegmaken

De banken hebben er alles aan gedaan opdat cliënten hun effecten aan toonder niet meer in hun kluis zouden bewaren. Maar blijkbaar zonder veel succes. Hoewel nieuwe aandelen niet meer fysiek geleverd kunnen worden, is de totale en definitieve afschaffing van effecten aan toonder pas voorzien voor 2013. De cliënten zijn echter niet gehaast om ze op effectenrekeningen te plaatsen. De kluizen zijn dus nog goed gevuld. Wanneer u de relatie met uw bank stopzet en geen kluis meer huurt, moet er wel een opzegtermijn nageleefd worden, die meestal 14 werkdagen bedraagt.

5. Zijn intresten en kosten recupereerbaar?

Intresten op zicht- en spaarrekeningen worden in aanmerking genomen tot op het laatste moment, namelijk tot de rekening wordt afgesloten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud