Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hoe verandert u van bank?

Vorig jaar maakten ongeveer 70.000 Belgen gebruik van de gratis bankoverstapdienst. Hoe makkelijk kunt u van bank veranderen?
©ANP XTRA

Sinds de start van de bankoverstapdienst in 2010 zijn al bijna 240.000 Belgen veranderd van bank. Die overstapdienst is geen overbodige luxe: hoewel een zichtrekening in principe een eenvoudig product is, zijn er heel wat randproducten- en diensten aan gekoppeld: domiciliëringen, doorlopende betalingsopdrachten, kredietkaarten,…

Dankzij de overstapdienst moet u als klant alleen aan uw nieuwe bank het formulier ‘Aanvraag bankoverstapdienst’ vragen. Dat vindt u op de bankenwebsites. Dat document moeten alle rekeninghouders ondertekenen. Het vermeldt het rekeningnummer van de zichtrekening die van de oude naar de nieuwe bank moet worden getransfereerd. Zodra uw nieuwe bank dat ingevulde formulier heeft ontvangen, zal die contact opnemen met de oude bank om de overstap mogelijk te maken. Onderling regelen beide banken: de eventuele vereffening van de oude zichtrekening en de overschrijving van het batig saldo naar de nieuwe bank, de automatische verhuizing van doorlopende betaalopdrachten en domiciliëringen en het opzeggen van de debet- en kredietkaarten die gekoppeld zijn aan de oude zichtrekening.

Advertentie

In tegenstelling tot een gsm-nummer is een rekeningnummer niet overdraagbaar als u van bank verandert. Vergeet dus niet uw betalers te informeren over uw nieuw zichtrekeningnummer. Ook moet u uw oude kredietkaarten doorknippen en aan uw oude bank bezorgen. Vernietig ook de betaalkaarten waarop uw oude zichtrekeningnummer staat vermeld.

De overdracht van uw zichtrekening moet in principe in 8 bankwerkdagen rond zijn.

Hoe verander ik van spaarrekening?

Er is geen universeel formulier om een spaarrekening af te sluiten. In principe volstaat het uw oude bank mee te delen dat u uw spaarrekening wil sluiten en naar welke rekening het eventueel openstaand bedrag overgemaakt moet worden. Van die mededeling moet alleszins een schriftelijk bewijs bestaan. U kunt langsgaan bij uw oud bankkantoor, zodat u meteen de nodige formulieren kunt invullen. Gaat u de rechtstreekse confrontatie met uw bankier liever uit de weg? Dan volstaat een brief. Die moet het rekeningnummer bevatten van de oude spaarrekening en het rekeningnummer van de nieuwe spaarrekening, waarop het saldo mag worden overgemaakt. Opgelet: de handtekening is nodig van alle rekeninghouders van de spaarrekening.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud