Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hoe wordt uw aanvullend pensioen belast?

Het voorstel van minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) om de opvraging van het aanvullend pensioen te koppelen aan de leeftijd van het wettelijk pensioen is van tafel geveegd. Werknemers zullen hun pensioenkapitaal nog steeds kunnen opvragen op 60 jaar.

Enkele weken geleden legde Alexander De Croo een voorstel op tafel waardoor het onmogelijk zou worden om het aanvullend pensioen op te vragen op het moment dat de persoon nog niet met wettelijk pensioen is. Het voorstel bevatte ook de verplichting om de einddatum van alle pensioencontracten op 65 jaar te zetten. Vandaag zijn er nog steeds veel contracten met eindleeftijd van 60 jaar. Beide voorstellen kenden echter onvoldoende draagvlak bij de vakbonden, waardoor het (voorlopig) van de regeringstafel is.

De opvraging van het aanvullend pensioen is al een aantal keer gewijzigd. Vorig jaar verhoogde de regering de belasting die u betaalt bij een vroege opvraging van uw groepsverzekering of, voor zelfstandigen, uw IPT-verzekering. Sinds 1 juli 2013 betaalt u 20 procent in plaats van 16,5 procent bij een uitkering op 60 jaar. Als u het bedrag uitbetaald krijgt op 61 jaar bedraagt de belasting 18 in plaats van 16,5 procent. Voor alle duidelijkheid: bij de groepsverzekeringen worden deze tarieven enkel toegepast op het kapitaal dat gevormd werd door de werkgeversbijdragen. Het kapitaal gevormd door de bijdragen van de werknemer wordt belast tegen 16,5 (stortingen tot 1993) of 10 procent. De genoemde tarieven houden ook geen rekening met de gemeentelijke opcentiemen zodat ze in de meeste gevallen nog hoger liggen.

Advertentie

De belastingverhoging lijkt eenvoudig te omzeilen: vraag uw kapitaal niet op voor 62 jaar en klaar is Kees. Maar zo simpel is het niet. ‘Wat je met je groepsverzekering kan doen, wordt bepaald door de werkgever als verzekeringnemer en inrichter van het plan. Het is dus niet de aangeslotene die bepaalt wat de regels zijn’, zegt Wauthier Robyns van verzekeringsfederatie Assuralia. Als uw contract dus voorziet in een uitbetaling op 60 jaar, dan kunt u dat niet zelf verlengen.

Oplossingen

Toch zijn er in dat geval twee manieren om aan de hogere belasting te ontsnappen. Ten eerste door langer te werken. ‘Voor zover de werknemer ook na 60 jaar in dienst blijft bij zijn werkgever, moet de opbouw van het aanvullend pensioen worden voortgezet door de werkgever’, klinkt het bij Generali. Dat betekent dus dat het contract bij uw huidige werkgever wordt voortgezet tot u met pensioen gaat, ongeacht de looptijd van het contract. ‘Indien de aangeslotene in dienst blijft tot 65 jaar, worden gedurende deze periode nog pensioenrechten opgebouwd tot 65 jaar. Bovendien zal de voordelige aanslagvoet van 10 procent - op basis van de huidige wetgeving - worden toegepast indien de aangeslotene gedurende de laatste drie jaar voorafgaand aan zijn wettelijke pensioenleeftijd (doorgaans 65 jaar) ononderbroken ‘effectief actief’ is gebleven’, licht AG Insurance toe. De verlenging van het contract kan wel gevolgen hebben voor de toegepaste rentetarieven. ‘De verzekeraar kan in het kader van de verlenging overwegen om het tarief voor de toekomst te verlagen’, luidt het bij Generali.

Een tweede manier om aan de belastingverhoging te ontkomen heeft te maken met de leeftijd waarop u wettelijk met pensioen kunt gaan. De regering heeft beslist om de minimumleeftijd voor het wettelijk pensioen geleidelijk op te trekken tot 62 jaar in 2016, maar voorlopig kunnen sommigen nog wel degelijk met wettelijk pensioen gaan voor die leeftijd. Is dat het geval en vraagt u het kapitaal op de dag van dat wettelijk pensioen op, dan blijven de oude tarieven van 16,5 procent van toepassing. U betaalt dus ook na 1 juli een belasting van 16,5 procent als u uw kapitaal opvraagt tussen 60 en 62 jaar, op voorwaarde dat uw wettelijk pensioen op dat moment ingaat.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud