Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Hogere rente voor trouwe klanten: vergiftigd geschenk?

Credit Europe beloont trouwe klanten door hen een hogere rente te geven dan nieuwe klanten. Maar er zit wel een addertje onder het gras. U moet uw geld 5 jaar parkeren bij de bank. Waarom doet Credit Europe dat?

(netto) - Credit Europe België geeft zijn bestaande klanten een hogere rente op een termijnrekening dan de nieuwe klanten. De timing van die opmerkelijke actie geeft aan dat de bank dat doet om te vermijden dat klanten hun geld zouden wegtrekken nu de bank niet langer de hoogste rente van de markt biedt op haar spaarboekje.

Kredietbureau Moody's waarschuwde eind maart, toen het de rating van de bank verlaagde tot 'speculatief', voor het risico dat de klanten niet erg trouw zijn aan de bank. Moody's twijfelt of de kapitaalbasis van Credit Europe sterk genoeg is om de schok op te vangen als klanten hun geld zouden wegtrekken. Lees ook: 'Groter risico voor spaarders Credit Europe'.

Bestaande klanten krijgen meer

Dat scenario is niet onrealistisch in ons land. Credit Europe België, dat vorig jaar 2,15 miljoen euro verlies leed, lokte vooral klanten door de hoogste rente te bieden op het spaarboekje. Sinds een maand is dat verleden tijd. Nu vrijdag gaat er weer een deel af. De basisrente zakt tot 2 procent, waardoor de rente op het spaarboekje van Credit Europe terugvalt tot de middenmoot.

In de aanloop naar die verlaging heeft Credit Europe zijn klanten een brief gestuurd met het voorstel om hun geld op de spaarrekening over te zetten naar een termijnrekening op 5 jaar. Wie dat doet, wordt beloond met een rente van 4,75 procent bruto. Officieel biedt de bank op die looptijd 4,50 procent bruto, wat al het beste tarief is op de markt.

"We willen de bestaande klanten, in België maar ook in de rest van West-Europa, extra belonen voor hun loyaliteit", legt woordvoerder Robert Bakker, die geen concrete indicatie wil geven over de in- en uitstroom van het spaargeld.  

Credit Europe is niet de enige bank die de focus verschuift van de spaarrekening naar de termijnrekening. Dat komt door de nieuwe regels op het spaarboekje die een lagere rente toelaten, door de lagere rente van de ECB en omdat de marktrente op lange temrijn hoger ligt dan die op korte termijn. Bovendien hebben banken door de kredietcrisis meer dan ooit nood aan stabiele werkingsmiddelen. Maar terwijl KBC en Dexia begin mei nog stunten met een hoogrentende termijnrekening om vers geld aan te trekken, tracht Credit Europe met zijn actie zoveel mogelijk geld bij zich te houden.

Voor wat hoort wat

Het rendement dat Credit Europe biedt op zijn termijnrekening, behoort tot de hoogste van de markt. Zelfs het officiële tarief. Het extraatje voor de trouwe klanten geeft de concurrenten nog meer het nakijken. Maar als u als klant uw geld overhevelt van het spaarboekje naar de termijnrekening, moet u in het achterhoofd houden dat u daardoor flexibiliteit verliest. Uw geld is niet meer elke dag opvraagbaar. U zal zich ook moeten afvragen of u uw geld gedurende jaren wil toevertrouwen aan een bank met een rating 'speculatief'. Credit Europe werkt in ons land met een Nederlandse banklicentie. Dat wil zeggen dat uw spaargeld gedekt wordt door het Nederlandse Beschermingsfonds. Dat biedt een garantie tot 100.000 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud