(netto) – Een mens zou haast vergeten dat ons land ook voor het tijdperk Clijsters-Henin op enkele getalenteerde tennissters kon rekenen. Dominique Monami (36) was er daar één van. Op haar hoogtepunt wist ze de negende plaats op de wereldranglijst te bemachtigen en tijdens haar carrière verzamelde ze voor 2 miljoen dollar aan prijzengeld. "Maar rentenieren zit er voor mij niet in. Dat prijzengeld is een brutobedrag dat heel zwaar wordt belast. Mensen onderschatten ook de reiskosten die gepaard gaan met een leven als tennisster. Bovendien heb ik veel geld verloren door de beurscrisis van 2001", zegt Dominique Monami.
Die rijke ervaringen hebben de gewezen topsportster wel enkele belangrijke lessen over geld bijgebracht.
Gabriël Fehervari: "Mijn beste belegging was mijn vastgoed"
“Helft sparen, helft uitgeven”
Een tenniscarrière is niet meteen wat je noemt de meest stabiele loopbaan. “Gemiddeld duurt een tenniscarrière maar 10 jaar. Het kan snel afgelopen zijn en alleen door te sparen kan je genoeg zekerheid inbouwen. Als tennisster moet je rekening houden met het leven na je tenniscarrière. Mijn vuistregel was altijd: de helft uitgeven, de helft sparen”, vertelt Monami.
Dat ze pas op haar 18de, nadat ze haar middelbare studies had afgemaakt, haar eerste stappen zette in het professionele tenniscircuit omschrijft Monami als een groot voordeel. “Daardoor ben ik me altijd heel bewust geweest van de waarde van geld. Als je dat niet hebt en al op jonge leeftijd veel geld verdient, dan kan het wel eens fout aflopen.”
“Opletten voor te risicovolle portefeuille”
Zoals zoveel beleggers, kon ook Monami niet ontsnappen aan de beurscrisis van 2001. Een jaar eerder had ze haar tennisracket aan de haak gehangen waarna ze een sabbatjaar wou inlassen 'zonder mijn levensstijl aan te passen'. "Mijn bankier raadde me aan in aandelen te beleggen. Maar mijn beleggingsportefeuille was erg agressief en risicovol waardoor mijn kapitaal niet altijd gegarandeerd was. Daardoor heb ik in 2 jaar veel geld verloren."
Die ervaring maakte haar meteen erg argwanend tegenover de beurs. Te volatiel en te gevaarlijk, luidt haar oordeel. Ondertussen belegt ze nog slechts een miniem deel van haar kapitaal in aandelen en houdt ze vast aan een defensieve beleggingsportefeuille. “Ik beleg nu in veel verschillende producten, steeds in functie van wat op een bepaald moment interessant is. Vorig jaar waren dat termijnrekeningen, nu is dat niet langer het geval. Nu hou ik veel cash aan tot er betere alternatieven opduiken”, vertelt Monami. Ook vastgoed maakt deel uit van haar portefeuille. Ze kocht een appartement in Brussel dat ze verhuurt aan zakenmensen. “Dat geeft me meer zekerheid dan de beurs”, zegt Monami daarover.
“Weet aan wie u uw geld toevertrouwt”
Haar traumatische beurservaring leidde tot een deuk in de vertrouwensrelatie met haar bankier. Toch zei Monami haar bank niet vaarwel. Ze nam weliswaar een andere bankier in de arm, maar de gewezen topsportster blijft al jarenlang trouw aan dezelfde bank. “Voor mij is de relatie met mijn bankier belangrijker dan de instelling zelf. Dat is ook de reden waarom ik niet voor een internetbank kies. Ik wil de persoon zien aan wie ik mijn geld toevertrouw.”
“Ga niet in het rood”
Sinds 2004 is Monami bezig aan een tweede carrière in de bedrijfswereld. Als coach voor Mentally Fit deelt ze haar tenniservaring met de bedrijfswereld. ‘Energy management’ is de rode draad doorheen haar trainingssessies. Daarbij is de link met goed geldbeheer verrassend dichtbij. “Ik vergelijk de energie van mensen vaak met een bankrekening. Je kan geld afhalen en bijstorten, maar je moet vermijden in het rood te gaan. Hetzelfde principe geldt ook voor je energie. Je moet de juiste balans vinden tussen ontladen en opladen.” Wie daarin een goed evenwicht vindt, voelt zich niet enkel beter in zijn vel, zo vindt Monami, maar neemt ook betere beslissingen. Ook als het over geld gaat.
Mark Eyskens: "Ik spreid mijn spaargeld bij verschillende banken"