Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

ING omzeilt nieuwe regels spaarboekje

ING lanceert een niet-gereglementeerde spaarrekening. Daarmee laat ING zich opmerken, want het is de eerste bank die sinds de nieuwe regels op het spaarboekje, een spaarrekening lanceert die deze regels niet volgt. Maar echt rendabeler dan gereglementeerde spaarrekeningen is deze nieuwe spaarrekening niet. De andere grootbanken hebben geen plannen in die richting.
Advertentie

(netto) - Er is al heel wat gezegd en geschreven over de nieuwe regels rond het spaarboekje die sinds 1 april gelden. Feit is dat de nieuwe regels in combinatie met de historisch lage marktrente door de nieuwe spaarrekeningen minder lucratief zijn geworden. Een jaar geleden boden heel wat banken nog 4,25 procent, nu bieden de meesten de helft of zelfs minder. 

"We merken dat zowel klanten als niet-klanten vooral op zoek zijn naar zekerheid, maar toch ook naar een bepaald rendement en dat bovenal gekoppeld aan een hoge vorm van liquiditeit", legt Ilse De Muyer, woordvoerster van ING, uit.

Hoe ziet uw nieuw
spaarboekje eruit?
Lees meer

Niet volgens de wettelijke regels

De oplossing volgens ING? De 'Performance Account'. Het is een spaarrekening, maar een rekening die de nieuwe wettelijke regels niet volgt. Dat heeft tot belangrijkste gevolg voor de spaarder dat hij 15 procent roerende voorheffing moet betalen vanaf de eerste euro rente. Bruto is dus niet gelijk aan netto. Op het gereglementeerde spaarboekje is de eerste schijf van 1.730 euro rente vrijgesteld van roerende voorheffing. 

De bank van haar kant hoeft geen rekening te houden met de wettelijke limieten voor de basisrente en getrouwheidspremie. Voor de basisrente ligt het plafond momenteel op 3 procent, de getrouwheidspremie kan maximaal 1,5 procent bedragen. De vergoeding van de 'Performance Account' is zo opgebouwd dat u aangemoedigd wordt om het geld 2 jaar te laten staan. "In dat geval haalt u een rendement van 5 procent, dankzij de bonus van 2 procent die we geven als het geld 24 maanden op de rekening blijft", legt De Muyer uit. Uw geld is dus altijd beschikbaar, maar u verliest dan wel een aanzienlijk deel van het vooropgestelde rendement. U valt dan namelijk terug op een jaarlijkse basisrente van 1,5 procent. 

Welke banken bieden de
beste rentes na 1 april?
Lees meer

Rendement niet hoger dan andere spaarrekenig

Na afhouding van roerende voorheffing levert de 'Performance Account' u een rendement op 2 jaar van 4,25 procent. Op jaarbasis is dat een rendement van 2,06 procent. Ter vergelijking: op de ING Lion Deposit, de hoogrentende internetspaarrekening van ING, biedt de bank een basisrente van 2,4 procent op jaarbasis en een getrouwheidspremie van 0,6 procent. "De 'Performance Account' heeft als voordeel dat de rente 2 jaar gegarandeerd is. Dat is niet geval voor de de basisrente van de Lion Deposit" merkt de woordvoerster op. Voor u als spaarders is het echter maar de vraag of u er voordeel heeft om tegen de huidige lage rentestand uw rente gedurende 2 jaar vast te klikken. De komende maanden zal de ECB haar historisch laag rentebeleid nog zeker vasthouden, maar eens de economie aantrekt, kan de ECB-rente opnieuw hoger gaan.

Wel beschermd

Goed om weten is dat de niet-gereglementeerde spaarboekjes ook genieten van de bescherming die het depositogarantiestelsel biedt. "Of een spaarrekening van een fiscaal gunstregime geniet of niet doet niet ter zake", zegt Herman Debremaeker, secretaris-generaal van het Beschermingsfonds hierover. 

En de andere banken? 

Navraag van de redactie leert dat KBC, Dexia en Fortis momenteel geen plannen hebben om een niet-gereglementeerd spaarboekje te lanceren.

Terwijl ING kiest voor een product dat de regels niet volgt, maakt Axa bekend dat het een product lanceert dat, ook al volgt het perfect de regels, toch wel indruist tegen de geest van de nieuwe wet. Lees onze blog 'nieuwe regels schieten doel voorbij' hierover. 

Hoogste spaarrente?

Raadpleeg onze rentegids en ontdek welke banken vandaag de hoogste spaarrente bieden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud