Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Is een termijnrekening uw geld waard?

Door de nieuwe spaarwetgeving sinds 1 april is het rendement op spaarboekjes voortaan begrensd. In de strijd om de spaarder bieden banken verschillende alternatieven. Zijn termijnrekeningen en kasbons opnieuw interessant?

(netto) - Het heeft even geduurd, maar het lijkt erop dat de banken de strijd om de spaarder weer opnemen. AXA, ING en Dexia lanceerden de voorbije weken al een alternatief voor de magere opbrengst van een spaarrekening. Bij AXA en ING ging het om een alternatieve spaarrekening, bij Dexia om kasbons. KBC biedt sinds deze week nieuwe voorwaarden op haar termijnrekening. Beleggers die 1.000 euro of meer 'vers geld' parkeren op een termijnrekening van 6 jaar, krijgen 5 procent brutorente, de hoogste rente op de markt. Een termijnrekening op 4 jaar levert 4 procent bruto op. Ter vergelijking: een klassiek spaarboekje bij KBC biedt 1,25 procent basisrente.

Wie vandaag een hoger en veilig rendement wil, moet zijn geld dus weer op langere termijn parkeren. Dat komt omdat het verschil tussen de kortetermijn- en de langetermijnrente de voorbije maanden opnieuw is toegenomen. De kortetermijnrente, die door de Europese Centrale Bank wordt bepaald, ligt op 1 procent. De langetermijnrente, of het rendement van 10-jarige Belgische overheidsobligaties, komt uit op 3,34 procent. Een jaar geleden nog lagen beide rentes in elkaars buurt waardoor het interessanter was om voor de flexibiliteit van een spaarboekje te kiezen.

Advertentie

Uw geld parkeren...

Die flexibiliteit is niet onbelangrijk. Uw geld parkeren voor een langere termijn betekent niet alleen dat u het in tussentijd niet kan opvragen. Het betekent ook dat het vaste rendement waarop u intekende, na enkele jaren plots een stuk minder interessant kan worden. En dat is precies een scenario dat zich de komende maanden kan aftekenen.

Heel wat analisten menen immers dat de herstelplannen en het geld dat de overheden in de economie hebben gepompt, wel eens tot hoge inflatie kunnen leiden. Een stijgende inflatie betekent dat het het reële rendement van uw belegging daalt. Vandaag noteert de Belgische inflatie aan 0,6 procent, het laagste niveau sinds eind 1998.

...voor hoelang?

Natuurlijk betekent dat niet dat u termijnrekeningen moet mijden. De ECB zal immers alles in het werk stellen om de inflatie niet ver boven de doelstelling van 2 procent te doen uitkomen. Met een brutorendement van 5 procent is de kans dus heel klein dat uw reëel rendement negatief wordt.

Wie in een termijnrekening of kasbon belegt, kiest beter niet voor een te lange termijn. En zeker niet als het rendement dat wordt geboden, pover is in vergelijking met het verleden. Houd er ook rekening mee dat de rente een brutorente is, en er dus 15 procent roerende voorheffing wordt afgehouden. Voordeel van een termijnrekening is dat ze binnen de depositogarantie van 100.000 euro valt. Voor kasbons geldt de waarborg enkel wanneer ze op naam zijn, niet voor kasbons aan toonder dus. Vandaag kunnen er geen kasbons aan toonder meer gekocht worden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud