Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Is uw spaarboekje klaar voor nakende rentedalingen?

Het ziet er naar uit dat de spaarder zich aan een nieuwe ronde van renteverlagingen kan verwachten. Wie toch het maximum uit zijn spaarrekening wil halen, moet de handen uit de mouwen steken door op zoek te gaan naar een spaarrekening met een bovengemiddelde rente.
©iStock

Bankiers voorspellen dat verscheidene banken in de komende maanden de rente op spaarboekjes verder zullen verlagen. ‘De banken moeten dit jaar geld op lange termijn herbeleggen tegen een lagere rente’, zegt Dirk Dewulf, directeur van prijsbreker NIBC direct België. KBC sluit zich aan bij die redenering. Zo bedroeg het rendement van een Belgische staatsobligatie met een looptijd van vijf jaar gisteren amper 1 procent, tegenover 4 procent in 2008.

Ondanks die voorspelling wil voorlopig geen enkele bank toegeven dat er een renteverlaging in de pijplijn zit. Maar de oplettende spaarder maakt zijn huiswerk best nog eens opnieuw. Voor wie nog een klassieke spaarrekening heeft bij een grootbank, loont het de moeite om eens naar een alternatief te zoeken. Gewone spaarboekjes bieden er een basisrente van minder dan 1 procent. Bij ING en KBC moesten spaarders tevreden zijn met een basisrente van 0,75 procent en een getrouwheidspremie van 0,25 procent. Voor klanten van Belfius en BNP Paribas Fortis is het spaarrendement nog poverder: een basisrente van 0,6 procent in combinatie met een premie van 0,3 procent.

Internet

Nochtans hebben die banken (op KBC na) spaarrekeningen in de etalage die een hoger rendement bieden. Daar staat wel iets tegenover. Meestal biedt een internetrekening een iets hogere spaarrente, een getrouwheidsrekening (waarbij u het gros van de spaarrente pas verwerft na 12 maanden) doet nog iets beter terwijl een onlinegetrouwheidsrekening de hoogte rente biedt. Bij BNP Paribas Fortis is de spaarrente van de internetrekening dezelfde als die van de gewone rekening (0,6%+0,3%). Maar zowel de gewone getrouwheidsrekening als de internetvariant bieden een basisrente van 0,75 procent met een getrouwheidspremie van 1 procent erbovenop. Belfius biedt een totaalrente van 1,3 procent op de internetrekening, de getrouwheidsrekening biedt 1,5 procent en de onlinegetrouwheidsrekening biedt een totaalrente van 1,75 procent. Bij ING komt de totaalrente van de internetrekening uit op 1,6 procent, op 1,75 procent voor de getrouwheidsrekening en op 2 procent voor getrouwheidsrekening voor internetspaarders.

Wie op zoek gaat naar het allerhoogste spaarrendement, moet zijn blik richten op een van de internetbanken. Op twee kleine spelers na (CKV en Goffin) zijn het de internetspelers die de hoogste rentes bieden. De getrouwheidsrekeningen van de Nederlandse banken MoneYou en NIBC Direct bieden de hoogste rente: 2,65 procent (basisrente+getrouwheidspremie). Voor spaarders die liever niet afhankelijk zijn van een hoge getrouwheidspremie, hebben beide banken ook een rekening met hoge basisrente in de kop van het spaarpeloton. Er zijn momenteel slechts acht rekeningen die een hogere rente bieden dan het huidige inflatiecijfer van 2,23 procent.

Welke spaarboekjes bieden de hoogste rente?

(bron: www.rentegids.be / *Enkel voor wie 100.000 euro op de rekening stort)

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud