In juli vorig jaar bereikte de federale regering een akkoord over een hervorming van de spaarboekjes. Voor een aantal elementen - zoals de snellere uitbetaling van de getrouwheidspremies - blijft het wachten op een koninklijk besluit (KB). ‘Het dossier moet het gewone proces doorlopen’, viel begin deze maand nog te horen op het kabinet van minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a).
KBC wacht de publicatie van het KB niet af en liet zijn klanten weten dat het vanaf 1 oktober de getrouwheidspremie zal uitbetalen. Dat vernam De Tijd. Die premie is verworven zodra het geld een jaar op een spaarboekje staat. Tot nu toe kregen de spaarders pas op het einde van het jaar de premie op hun rekening. Een spaarder die bijvoorbeeld in maart zijn getrouwheidspremie ‘verwerft’, moest tot nu toe nog negen maanden wachten om de premie daadwerkelijk op te strijken.
‘We kennen de timing van de publicatie van het KB niet, maar de eerste uitbetaling gebeurt op 1 oktober’, bevestigt woordvoerder Ilse Demuyer. ‘Dat is wettelijk opgelegd en geldt dus voor de gereglementeerde spaarrekeningen van alle banken.’
Een rondvraag bij de andere grootbanken leert dat ook ING en Belfius vanaf 1 oktober de premie elk kwartaal zullen uitbetalen. 'Op basis van de informatie waarover wij momenteel beschikken leiden wij af dat de wetgever wenst dat wij de eerste trimestriële betaling van de verworven getrouwheidspremies uitvoeren vanaf 1 oktober', laat Belfius weten. 'Wij zullen uitvoeren wat de wetgever hierover beslist. Wij merken evenwel op dat er momenteel nog geen definitief KB voorhanden is en dat de wetgever dus nog de mogelijkheid heeft om wijzigingen aan bijvoorbeeld de startdatum aan te brengen', klinkt het.
Bij BNP Paribas Fortis verandert er vooralsnog niets. ‘Het KB is nog niet gepubliceerd en tot dan wachten wij om de voorwaarden op onze spaarboekjes te veranderen’, stelt woordvoerder Kim Cauberghs.
Als de regering na haar zomerreces eind augustus haast maakt, kan ze de wetgeving nog nipt tijdig rond krijgen, zodat de nieuwe regeling eind september ook wettelijk effectief van kracht wordt. Zonder publicatie in het Staatsblad dreigen echter verschillende regelingen op spaarboekjes naast elkaar te bestaan.
‘De grote lijnen van de hervorming zijn bekend, maar wij vragen toch voldoende tijd voor een correcte implementatie van het KB’, reageerde Febelfin, de federatie van de banksector. Drie weken geleden trok de organisatie in de krant L’Echo de haalbaarheid van 1 oktober nog in twijfel als er niet snel een KB kwam. ‘Het mag niet onderschat worden hoeveel verschil een detail in de wet kan maken voor bijvoorbeeld een IT-systeem’, stelde Febelfin gisteren.