Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

KBC lanceert nieuw bodemtarief voor spaarboekje

KBC verlaagt de basisrente op zijn klassieke spaarboekje tot amper 0,35 procent. Dat is de laagste basisrente van alle grootbanken. Op de klassieke boekjes staat nog veel geld.
Advertentie
©BELGA

Het regent al enkele weken renteverlagingen op de spaarboekjes. De banken reageren daarmee op de aanhoudend lage basisrente van de Europese Centrale Bank (ECB) van 0,25 procent. KBC keek in vergelijking met andere banken lang de kat uit de boom. Maar gisteren was het wel meteen raak.

Op 1 april zakt de basisrente van 0,45 naar 0,35 procent. De premie blijft behouden op 0,15 procent. Die is pas verworven als het geld twaalf maanden onaangeroerd blijft staan, Met een basisrente van 0,35 procent voor het klassieke spaarboekje neemt KBC plaats in de onderste regionen op de lijst van spaarrentes. Ook de totaalvergoeding van 0,50 procent is de laagste van de grootbanken (zie tabel).

Midden februari verlaagde de marktleider BNP Paribas Fortis al de spaarrente, maar dat was enkel op de internetspaarrekening. Op het klassieke boekje bleef de basisrente toen stabiel op 0,50 procent. ‘Ik verwacht een nieuw rondje renteverlagingen op de klassieke spaarboekjes bij de grootbanken’, reageert Kristof De Paepe van spaargids.be.

Ondanks de opmars van online-spaarrekeningen staat een groot deel van het spaargeld bij de grootbanken nog steeds geparkeerd op klassieke boekjes. De banken willen geen aparte cijfers meedelen. ‘De passieve spaarders die niet shoppen of die geen internetspaarboekje openen, maken een groot deel uit van de markt’, zegt De Paepe.

Bij de meeste grootbanken hebben de spaarders een online-uitwijkmogelijkheid. Bij BNP Paribas Fortis bijvoorbeeld bedraagt de totaalvergoeding op het klassieke boekje 0,60 procent. Er bestaat echter ook een internetspaarrekening met een totaalvergoeding van 1,35 procent. Het grootste deel van die vergoeding komt wel van de getrouwheidspremie.

Ik verwacht een nieuw rondje renteverlagingen onder de klassieke spaarboekjes.
kristof de paepe,
spaargids.be

KBC heeft niet zo’n online alternatief. De bank biedt wel de spaarformule Start2Save aan met een totaalvergoeding van 1,75 procent (waarvan basisrente van 1 procent). Maar klanten kunnen maximaal 500 euro per maand op die rekening storten. ‘Start2Save is alleen een oplossing voor nieuw kapitaal, om maandelijks te sparen. Oud kapitaal heeft daar niets aan’, zegt De Paepe.

KBC wil geld van de spaarboekjes doen overvloeien naar andere producten. ‘Het spaarboekje is geen belegging voor de middellange termijn. Het is een wachtrekening voor een aankoop die over enkele maanden wordt gepland. We hebben een breed gamma aan producten die de klant een hoger rendement geven dan het spaarboekje’, zegt woordvoerster Viviane Huybrecht.

Sommige economen verwachten dat de ECB de rente de komende maanden nog zal verlagen.

KBC overweegt call perpetual

KBC bevestigt dat het overweegt in mei en juni onder meer de eeuwigdurende achtergestelde obligaties met een coupon van 8 procent vervroegd terug te betalen. De bank haalde woensdag erg gemakkelijk 1,4 miljard euro op met de uitgifte van perpetuele effecten die mogen worden meegeteld bij de berekening van de kapitaalbuffer. Ze betaalt op de nieuwe effecten een coupon van 5,625 procent en heeft er dus belang bij de oude ‘klassieke Tier 1-instrumenten’ met een hogere coupon af te lossen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud