Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

KBC verlaagt spaarrente naar nieuw dieptepunt

KBC verlaagt dinsdag de totale vergoeding van zijn klassieke spaarboekje naar amper 0,25 procent. De bank is de eerste die zo weinig rente biedt. Ook BNP Paribas Fortis zet het mes in de spaarrente.
Advertentie
©BELGA

'Door de aanhoudend lage rentestand ziet KBC zich genoodzaakt de rente op zijn klassieke spaarrekening vanaf 16 december aan te passen', zegt de bank in een mededeling. De basisrente zakt van 0,25 naar 0,15 procent en de getrouwheidspremie van 0,15 naar 0,10 procent.

Met een totale vergoeding van 0,25 procent biedt KBC de laagste spaarrente van alle Belgische banken. Tot dusver boden Belfius en Crelan met 0,30 procent de laagste rente op het klassieke spaarboekje.

Ook BNP Paribas Forts biedt vanaf 19 december een totale vergoeding van 0,3 procent. De marktleider verlaagt zijn basisrente van 0,3 naar 0,2 procent en handhaaft de getrouwheidspremie op 0,1 procent. Hij verwijst naar het soepel monetair beleid van de Europese Centrale Bank, dat de marktrente heeft doen dalen.

KBC merkt op dat de spaarrekening vooral geschikt is om een beperkte buffer liquide middelen aan te houden voor onverwachte uitgaven op korte termijn. 'Particulieren die een spaarreserve willen opbouwen, doen dat het best met KBC-Start2Save.' De basisrente van KBC-Start2Save blijft 1 procent en de premie 0,75 procent. Maar spaarders kunnen maximaal 500 euro per maand overschrijven naar dat hoogrentende boekje.

BNP Paribas Fortis verlaagt de rente op verscheidene spaarrekeningen. De basisrente van de Online Spaarrekening Premium daalt van 0,15 naar 0,10 procent en de getrouwheidspremie van 0,90 naar 0,75 procent. Bij de Spaarrekening Plus zakt voor spaartegoeden tot 150.000 euro alleen de premie.

KBC en BNPP Fortis zijn niet de eerste banken die het mes zetten in de spaarrente. Verscheidene andere banken, waaronder Belfius, ING, AXA, Crelan en Record Bank, hebben de jongste weken de spaarrente verlaagd.

De historisch lage spaarrente doet de populariteit van het spaarboekje afbrokkelen. De inlagen daalden sinds de piek in juli met 334 miljoen euro nadat ze in de eerste zeven maanden nog met 4,9 miljard euro waren gestegen. De tegoeden op gergelementeerde spaarboekjes bedroegen eind oktober 254,4 miljard euro. 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud