Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Klassieke spaarboekjes kosten al meer dan ze opbrengen

Door de kosten die banken aanrekenen, verliezen veel spaarders geld op hun spaarcenten, zelfs zonder rekening te houden met de inflatie.
©Photo News

Heel wat klanten van Belgische banken betalen hun bank omdat die hun geld bewaart. De spaarrente is tot een historisch dieptepunt gedaald, terwijl de bankkosten ongewijzigd zijn gebleven.

Een klant van een van de vier grootste Belgische banken die 10.000 euro op zijn klassieke spaarrekening heeft staan en gebruikmaakt van de gewone bankdiensten krijgt, afhankelijk van de bank en de gekozen tariefformule, een virtueel rentetarief op zijn spaargeld dat gaat van -0,02 procent tot - 1,60 procent. Dat blijkt uit berekeningen van de redactie. Daarbij werd de rente op de spaarboekjes gecorrigeerd voor de kosten die aan de bankrekening zijn verbonden. Rekening houdend met de inflatie die vorige maand 0,34 procent bedroeg, bedraagt dat virtueel rentetarief zelfs maar -0,36 procent tot -1,94 procent. Wie niet over een aanzienlijk spaartegoed beschikt, krijgt van zijn bank dus een negatieve reële rente.

In de berekening werd ervan uitgegaan dat de klant een heel jaar lang 10.000 euro op de spaarrekening heeft staan en ook een gewone zichtrekening bezit. De twaalf geselecteerde rekeningen zijn geen formules die uitsluitend online worden aangeboden of alleen voor jongeren bestemd zijn. Want voor die rekeningen, die slechts voor een bepaald publiek zijn weggelegd, zijn er wel gratis mogelijkheden. Onze selectie omvat bovendien minstens een Visakaart of MasterCard, want een kredietkaart is tegenwoordig een onmisbaar betaalmiddel geworden voor restaurantbezoeken, hotelreserveringen of online shoppen.

Klik op het beeld om te vergroten. Negatieve rente

Klik op het beeld om te vergroten.

Negatieve rente

Bij 10 van de 12 geteste tariefformules blijkt dat de virtuele rente die zowel rekening houdt met de spaarintresten als de bankkosten, negatief uitvalt. Slechts twee formules leiden tot een positieve rente. Dat wil zeggen dat de klant geen geld verliest door de relatie met zijn bank. Maar dat betekent niet dat hij er veel bij wint, want de rente bedraagt in die gevallen slechts 0,04 procent en 0,05 procent.

De slachtoffers van de meest negatieve rentetarieven zijn logischerwijze de klanten die de hoogste bankkosten betalen. Dat zijn voornamelijk klanten die gekozen hebben voor tariefformules die kredietkaarten aanbieden met een hogere limiet. Voorbeelden daarvan zijn de Silver, Gold en Platinum kredietkaarten van KBC. Die bieden een gebruikslimiet van respectievelijk 2.500 euro, 5.000 euro en 7.500 euro. Mensen die veelvuldig kredietkaarten gebruiken, lopen dus meer risico een negatief rendement.

Ook het spaarbedrag kan de virtuele rentevoet van de bankklant fors doen variëren. In de door ons weerhouden tariefformules ontsnapt een spaarder die 20.000 euro op zijn spaarboekje heeft staan in de meeste gevallen aan die negatieve rente.

Het aanbod van de banken is uiteraard veel uitgebreider dan de twaalf tarieven die werden onderzocht. Zelfs bij de grootste vier banken kunt u goedkopere formules of zelfs formules zonder bankkosten bekomen. Maar dan kunt u in de meeste gevallen uitsluitend online bankieren, zonder de mogelijkheid om een bankkantoor binnen te stappen, of krijgt u geen kredietkaart. Duidelijk is in elk geval dat de kosten van klassieke spaarrekeningen door de lage spaarrentes extra zwaar beginnen door te wegen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud