Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Leer uw kinderen sparen

Ook al zijn de intresten op spaarboekjes sinds 2008 alleen maar gedaald, toch sparen de Belgen nog steeds massaal. Hoe leert u uw kinderen die goede gewoonte aan? Enkele tips.

(netto/gatherlittlebylittle) – Al heel jong komen kinderen in aanraking met geld. Grootouders steken hen een briefje van 10 euro toe, u geeft hen wekelijks 5 euro zakgeld, de buurvrouw geeft hen een stuk van 2 euro omdat ze haar een dienst bewezen hebben, enzovoort. Gulzig als ze zijn, geven sommige kinderen alles wat ze krijgen, meteen uit aan snoepjes. Anderen beginnen een verzameling aan te leggen. Het is belangrijk om uw kind de betekenis van het woord ‘sparen’ te leren.

Netto geeft 8 spaartips mee.

1. Open een spaarrekening voor uw kind

De beste
spaarrentes
Lees meer

Als uw kind al weet wat een spaarpot is, stel hem dan een 'grote spaarpot' voor. Leg hem uit wat de voordelen zijn als hij zijn geld op de bank plaatst en vooral wat 'intrest' betekent.

2. Moedig hem aan om geld te verdienen

Snoep kopen is goed, maar het is een plezier dat niet blijft duren. Als uw tiener ervan droomt de laatste cd van Mika te hebben, maak hem dan duidelijk dat hij zich die snel zal kunnen aanschaffen als hij zijn geld spaart. Uw kind kan de cd nog sneller kopen met een kleine inkomstenbron, zoals kleine huishoudelijke taakjes doen voor u of voor de buren voor wat zakgeld of baby- of homesitting.

3. Geef uw kind een toelage

In plaats van uw kind elke week 5 euro te geven, kan u dat geld onmiddellijk op zijn spaarrekening storten. Als hij het geld niet in handen heeft, zal hij het niet zo snel uitgeven.

4. Denk op termijn aan een zichtrekening

Hoe ouder uw kind wordt, hoe meer nood hij zal hebben aan zelfstandigheid. Zodra hij verantwoordelijk met zijn geld omgaat, kan u hem voorstellen een zichtrekening te openen. Zo heeft hij zijn eigen bankkaart. Via de rekeningafschriften kan hij zijn uitgaven ook beter controleren en dus een beter zicht hebben op zijn budget.

5. Stel een 'doorlopende opdracht' voor

Als uw kind erin slaagt elke maand een bepaalde som bijeen te sparen, stel hem dan voor een soort doorlopende opdracht naar zijn spaarrekening uit te voeren. Aangezien hij niet over een vast maandelijks loon beschikt, is een echte permanente opdracht niet mogelijk. Maar moedig hem toch aan die gewoonte te onderhouden.

6. Laat uw kind zoveel mogelijk verrichtingen zelf doen

Sommige ouders storten het geld op de spaarrekening van hun kinderen. Vermijd dat zoveel mogelijk. Laat uw kind liever zelf naar de bank gaan om geld op zijn rekening te zetten. Zo begrijpen ze beter hoe een bank werkt en krijgen ze een groter verantwoordelijkheidsgevoel.

7. Spreek met uw kind over uw gezinsbudget

 

Zo stel je zonder
moeite een budget op
Lees meer

Zodra uw kind wat meer vertrouwd is met geld en sparen, kan u met hem praten over de vele maandelijkse uitgaven die u voor het huishouden moet doen. Het is de gelegenheid om te spreken over de werkelijke kosten van het leven en dus over het belang van sparen en van budgetbeheer.

8. Leer hem online bankieren

Als ze vertrouwd zijn met internet, kan u uw kinderen leren hun budget online te beheren. U kan uiteraard bepaalde stappen overslaan in functie van de leeftijd van uw kind en meteen een onlinespaarrekening openen, die meer opbrengt dan de gewone spaarrekening.

Meer tips?

Netto heeft al enkele artikels geschreven over kinderen en geld. Hier vindt u onze tips uit die artikels terug.

  • Leer uw kinderen omgaan met geld en laat hen zo de waarde van geld kennen
  • Wat als uw kind bankroet gaat? Of uw kind een kleuter, puber of adolescent is, problemen vallen altijd op de schouders van de ouders terecht. Bij financiële problemen is dat niet anders. Maar wat kan u dan doen?
  • Waarvoor moet zakgeld dienen? Steeds meer jongeren tussen 9 en 17 jaar oud krijgen zakgeld, maar de bedragen worden wel kleiner. Dat blijkt uit een studie van de verbruikersorganisatie OIVO. Enkele tips waarbij u zakgeld kan gebruiken als instrument om uw kinderen te leren omgaan met geld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud