Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Let op met alternatieven voor het spaarboekje

Leleux Associated Brokers maakt momenteel reclame voor Bass, een beleggingsproduct dat ze promoten als een alternatief voor het spaarboekje. Maar wat schuilt er achter dat product?
©Marco Okhuizen/Hollandse Hoogte

Gisteren lanceerde Leleux Associated Brokers een reclamecampagne via de radio voor Bass. Achter dat product gaat een obligatieportefeuille schuil die een rendement belooft dat twee keer hoger ligt dan dat van de Belgische lineaire obligatie op 7 jaar. Uitvoerend bestuurder Frédéric Liefferinckx (foto) legt uit dat het product begin dit jaar werd gelanceerd omdat heel wat cliënten op zoek waren naar een alternatief voor het spaarboekje. En het succes liet niet op zich wachten. Want volgens de bestuurder werd 40 procent van het door Leleux Associated brokers beheerde vermogen al in die nieuwe formule belegd.

Het product biedt een regelmatige rente die, naar keuze van de belegger, maandelijks, driemaandelijks of jaarlijks wordt uitgekeerd. Bass is ‘beveiligd’. Dat betekent dat Leleux Associated Brokers de financiële gezondheid van de emittenten van de obligaties in de portefeuille dagelijks opvolgt. ‘Wij kijken nauwgezet toe op de koersafwijkingen van de obligaties. Bij het geringste gevaar, gaan wij over tot een grondigere analyse. En indien nodig verkopen wij de obligatie in kwestie’, benadrukt Liefferinckx.

De portefeuille telt momenteel 40 lijnen. 75 procent daarvan zijn bedrijfsobligaties. De rest is belegd in overheids- en bankobligaties. Volgens Frédéric Liefferinckx bezit 80 procent van de bedrijfsobligaties een rating die hoger is dan de ‘investment grade’ (BB-). De overige 20 procent is belegd in Belgische obligaties zonder rating, zoals UCB, Bekaert en Leasinvest. ‘Wij hebben heel wat emittenten zonder rating  in de portefeuille opgenomen. Maar dat betekent niet dat die van een slechte kwaliteit zijn. Die obligaties worden alleen niet gevolgd door de grote Angelsaksische ratingagentschappen’, benadrukt Frédéric Liefferinckx.

Het accent van de portefeuille ligt ook op emittenten uit de Benelux, Duitsland en Frankrijk. ‘Met een focus op kwalitatieve Belgische emittenten, zoals AB InBev’, preciseert Liefferinckx. ‘De obligaties in de portefeuille hebben een gemiddelde looptijd van 6 jaar’, voegt hij eraan toe. De beheerskosten bedragen 0,3% per jaar.

Leleux is niet de enige Belgische speler die zich richt op obligaties als alternatief voor de laagrentende spaarproducten. Verschillende fondsenbeheerders lanceerden de voorbije maanden beleggingsfondsen met een specifieke focus op bedrijfsobligaties. Voor beleggers geldt wel een belangrijke waarschuwing. Het risico van obligaties is groter dan dat van spaarproducten zoals spaarboekjes of termijnrekeningen. Kapitaalverlies valt met deze producten dus helemaal niet uit te sluiten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud