Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Mooie tijden om schulden te hebben

Het zijn zware tijden voor spaarders. De ene na de andere bank volgde de afgelopen dagen het voorbeeld van marktleider BNP Paribas Fortis en verlaagde de basisrente op het spaarboekje tot het laagste niveau sinds de Tweede Wereldoorlog.

De vraag ‘wat moet ik doen met mijn spaarcenten?’ werd daardoor nog acuter dan die al was. Meteen steigerden de spaarders omdat diezelfde banken weigeren de tarieven op hun woonkredieten eveneens te laten zakken tot historische dieptepunten.

Terecht of niet, spaarders linken de rente op het spaarboekje en de rente op woonkredieten dus aan elkaar. Jammer genoeg slagen ze er niet in die link in hun eigen voordeel te benutten. Wie al een woonlening heeft en daar een rente op betaalt die enkele procentpunten hoger ligt dan de 1 procent op het spaarboekje, kan met een vervroegde kapitaalaflossing nochtans het rendement op zijn spaargeld opkrikken. U vormt dan uw schuld tegen een lage kostprijs om in een risicoloos en lucratief spaarproduct. Zelfs wie het uitgespaarde geld van de lagere maandelijkse aflossing laat rollen, is beter af dan wie dat kapitaal op zijn spaarrekening laat verkommeren. En wat geeft het dat u dat kapitaal niet meer achter de hand heeft als u weet dat u elke dag armer wordt door te sparen?

Advertentie

Het zijn ook mooie tijden voor wie wil lenen om een huis te kopen. De Federal Reserve, de centrale bank van de VS, heeft beloofd de lage rente zeker nog tot 2014 aan te houden. Net omdat de rentevoeten nauwelijks hoger liggen dan de inflatie, is lenen voor een huis zo goed als gratis. En dankzij het fiscale voordeel van de woonbonus hebben woonkredieten tegen dergelijk lage rentevoeten een negatieve reële kostprijs. Wie spaart gaat er dus op achteruit. Wie leent voor een huis, gaat erop vooruit. Verbaast het u nog dat de vastgoedprijzen in ons land de voorbije jaren niet in elkaar gestort zijn?

Toch duiken er ook donkere wolken op aan de krediethemel. Ontleners krijgen niet langer steun van de banken en de overheid voor kredieten met lange looptijden. De banken zijn al begonnen met het ontmoedigen van looptijden langer dan 25 jaar. Lenen op 40 jaar kan niet meer en lenen op 30 jaar is relatief duur. De overheid heeft aangekondigd dat het fiscale voordeel van de woonbonus verdwijnt vanaf 2014. Het is koffiedik kijken welk systeem er in de plaats zal komen.

De vraag rijst in welke mate particuliere kandidaat-kopers het wegvallen van de steun voor die langere looptijden zullen verteren. Want langer lenen was de voorbije jaren voor veel mensen de enige manier om de stijgende vastgoedprijzen te kunnen absorberen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud