Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Nu ook officieel: spaargeld tot 100.000 euro beschermd

Het spaargeld van de Belgen is voortaan beschermd tot 100.000 euro. Ook voor tak21-verzekeringen geldt een nieuwe regeling.
Advertentie

(netto/tijd) - De regering keurde eerder al een koninklijk besluit goed waardoor de bescherming van spaardeposito’s werd opgetrokken van 20.000 naar 100.000 euro. De nieuwe regeling verscheen gisteren in het Staatsblad en wordt meteen van kracht.

De hogere bescherming van het spaargeld kwam er in het kader van de bezwering van de bankencrisis en om te verhinderen dat burgers de banken droog legden door al hun spaargeld op te halen.

Van 20.000 naar 100.000 euro

De garantie van 100.000 euro komt neer op een schadevergoeding die het beschermingsfonds voor deposito's en financiële instrumenten kan toekennen aan klanten als een krediet- of beleggingsinstelling in gebreke blijft. Wie geld op een spaarboekje heeft staan, kreeg tot gisteren maar 20.000 euro terug in geval van een faillissement van een bank. Voortaan wordt dat dus 100.000 euro. Het moet de spaarders nog meer geruststellen dat hun spaargeld veilig is en dat spaarboekjes leeghalen geen enkele zin heeft.

Ook voor verzekeringsproducten?

Het KB bepaalt dat ook verzekeringsmaatschappijen vrijwillig tot het beschermingsfonds kunnen toetreden. Het moet dus op eigen vraag gebeuren en er moet altijd een vergoeding voor worden betaald aan de staat. Tot op vandaag heeft enkel Ethias die vraag al ingediend.

Tot 9 oktober terug in de tijd

De maatregel reikt terug tot 9 oktober 2008. Diezelfde dag werden de rekeningen van Kaupthing België bevroren. Niettemin vallen deze niet onder het beschermingsregime, omdat die rekeningen onder de Luxemburgse wet vallen. Kaupthing België is namelijk een bijkantoor van Kaupthing Luxemburg.

Spaarboekjes moeten eenvoudiger

Ondertussen heeft minister van Financiën Didier Reynders al herhaaldelijk verklaard dat hij de getrouwheidspremie en de aangroeipremie op spaarboekjes wil laten samensmelten. Aan de getrouwheidspremie zou dan ook een minimaal percentage opgelegd worden. De idee zou zijn om die een kwart van de basisrente te laten bedragen. Een bank die bijvoorbeeld 4 procent basisrente biedt, zou dan minstens 1 procent getrouwheidspremie moeten bieden. Dat moet ook de rust op de spaarmarkt terugbrengen: met een hogere getrouwheidspremie zullen mensen minder snel veranderen van bank

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud