Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Ook marktleider BNP Paribas Fortis zet spaarrente op dieptepunt

Na KBC en Belfius zet nu ook marktleider BNP Paribas Fortis het mes in de rente op zijn klassieke spaarboekje. Dat brengt vanaf 24 april nog amper 0,20 procent op jaarbasis op, het laagste rendement in de markt.
©Photo News

BNP Paribas Fortis verwijst naar het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank. Die pompt sinds maart elke maand zo'n 60 miljard euro in de Europese economie door (overheids)obligaties op te kopen.

Die bazooka heeft de marktrentes naar historische dieptepunten gestuurd. In België zakte de tienjaarsrente naar een nieuw dieptepunt, onder 0,40 procent. De tweejaarsrente, waar banken onder meer naar kijken voor het bepalen van hun spaartarieven, is zelfs al een tijdje licht negatief.

'De komende maanden zien we daar weinig verandering in komen, temeer omdat we geen inflatie bespeuren', zegt BNP Paribas Fortis in een persbericht. En dus zet de bank opnieuw het mes in haar spaartarieven. Ook bij dochter Fintro gaan de spaarrentes naar omlaag.

0,4%
De Belgische tienjaarsrente zakte dinsdag voor het eerst onder 0,40 procent

Concreet verlaagt BNP Paribas Fortis de basisrente op zijn klassieke boekje van 0,20 naar 0,10 procent. Aan de getrouwheidspremie van 0,10 procent wordt niet geraakt. Ook trouw sparen wordt minder beloond. Zo zakt de getrouwheidspremie op de Online Premium-rekening van 0,50 naar 0,30 procent. De basisrente blijft onveranderd op 0,10 procent.

Het gaat om de tweede verlaging in een maand tijd voor die rekening. Weet wel dat de verlaging van de getrouwheidspremie pas ingaat zodra uw getrouwheidsperiode van twaalf maanden voorbij is. Ook de tarieven voor de Hello4You- en Woonsparen-rekening worden teruggeschroefd.

Bij Fintro brengt een klassiek boekje vanaf volgende vrijdag ook maar 0,20 procent op jaarbasis meer op. De getrouwheidspremie van de Blue Select-rekening wordt verlaagd van 0,55 naar 0,35 procent, eveneens de tweede verlaging in een maand tijd.

Met de nieuwe renteverlaging bieden nu al zeven banken een historisch laag tarief op hun klassieke boekjes. Naast BNP Paribas Fortis en Fintro gaat het om KBC/CBC, Belfius, Deutsche Bank, Bpost Bank en Crelan. Wellicht kan de spaarrente nog zakken. Wettelijk moet een gereglementeerd spaarboekje in België wel minstens 0,11 procent op jaarbasis opbrengen.

Wat brengt uw spaargeld nog op?

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud