Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Opbrengst tak21-spaarverzekeringen blijft achteruit boeren

Het globale rendement op de tak21-spaarverzekeringen blijft verder dalen. Marktleider AG Insurance biedt nog een rendement van 2,75 over 2014 tegenover 3 procent een jaar eerder.
Spaarverzekeringen brengen door de aanhoudend lage rentes op de financiële markten niet veel meer op dan een spaarboekje. ©ANP XTRA

Marktleider AG Insurance maakte zopas zijn globaal rendement bekend voor zijn tak21-verzekeringsproducten. Dat zijn spaarproducten met kapitaalgarantie en met een gewaarborgde rente. Daar kan een een winstdeelname bij komen. De gegarandeerde rente kent de spaarder op het ogenblik dat hij stort. Of hij ook recht heeft op een winstddelname, verneemt hij meestal pas in het eerste kwartaal van het daaropvolgende jaar. 

Met een globaal rendement van 2,75 procent over 2014 komt het rendement voor AG Safe+ 0,25 procentpunt lager uit dan over 2013. De 2,75 procent betreft de opbrengst die de verzekerden krijgen op hun reserves per 1 januari 2014 en op de stortingen die ze vorig jaar deden.

Ook BNPP Fortis en Bpost Bank ( Post Optima Best) pakken uit met een globaal rendement 2,75 procent. Dat is logisch want zij bieden de tak21-verzekeringen van AG Insurance aan. ‘Bij BNPP Fortis en Bpost Bank is het brutorendement gelijk aan het nettorendement. Daar gaan geen beheerskosten van de opbrengst af. Wie via een makelaar een tak21-spaarverzekering onderschreef bij AG Insurance , kan maximaal 0,5 procent aan beheerskosten verliezen’, zegt Gerrit Feyaerts, de woordvoerder van AG Insurance.

Lagere rendementen

Ook andere verzekeraars bieden over 2014 een rendement dat lager ligt dan het jaar voordien. AFER, een maatschappij die vooral bekend is in Franstalig België, komt over de brug met een nettorendement van 3,20 procent. Daarmee steekt AFER, net als vorig jaar, andere maatschappijen de loef af. Toch ligt de opbrengst bij AFER ook iets lager dan over 2013. Toen bedroeg de netto-opbrengst nog 3,36 procent.

Eenzelfde scenario bij Allianz. Het product ‘Invest for Life Dynamic 3A’ met een gewaarborgde rente van 0 procent, biedt een globaal netto-rendement van 2,6 procent en doet het iets beter dan de formules ‘Invest for Life 3A ‘en ‘Invest for Life’ met een globaal rendement van 2 procent.

De verzekeraars blijven kampen met de aanhoudend lage rente op veilige beleggingsproducten. Daardoor moesten diverse verzekeraars vorg jaar ook al in de gewaarborgde rentes snijden.

Niet alle verzekeraars maakten hun globaal rendement al bekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud