Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Populariteit spaarboek over hoogtepunt heen

Een rondvraag van De Tijd bij 15 banken leert dat het spaarboekje aan populariteit moet inboeten. Spaarders wijken steeds vaker uit naar meer risicovolle producten.
Advertentie
Het spaarboekje blijft voor de meeste Belgische spaarders een klassieker (foto: Photo News) ©Photo News

Het spaarboekje lijkt stilaan aan populariteit in te boeten. De spectaculaire aangroei van de jongste jaren is aan het minderen, leert een rondvraag bij 15 banken. In 2013 kwam er wel 14 miljard bij, maar die aangroei is minder dan in 2012, toen de Belgen 17 miljard euro extra op hun boekjes stortten.

Bovendien is er een opmerkelijke knik in het midden van 2013. In de tweede jaarhelft kwam er minder spaargeld bij dan in de eerste jaarhelft, of sijpelde er zelfs geld weg.

Zo melden twee grootbanken - KBC en Belfius - een lichte daling van het totale bedrag op de spaarboekjes in de laatste zes maanden van 2013. Bij de kleinere spelers zagen onder meer Delta Lloyd Bank en Keytrade Bank de populariteit van de spaarrekeningen tanen in de tweede jaarhelft.

De belegger durft stilaan meer risico nemen
Johan Van Gompel,
KBC-econoom

‘De Belg heeft meer vertrouwen en geeft meer geld uit’, verklaart Johan Van Gompel, econoom van KBC. ‘Dan blijft er iets minder over om te sparen. Bovendien durft de belegger stilaan meer risico nemen.’

Risicovolle producten

Door de toegenomen risicoappetijt verhuist het geld in de richting van meer risicovolle spaar- en beleggingsproducten. KBC stelt bijvoorbeeld vast dat er vorig jaar 7 procent meer geld naar beleggingsfondsen en -verzekeringen stroomde dan een jaar eerder. Ook Belfius meldt dat fondsen en verzekeringen aan een opmars bezig zijn. Veel klanten kiezen wel nog voor producten met een kapitaalgarantie.

De trendbreuk neemt niet weg dat de Belgen verwoede spaarders blijven. Eind 2013 stond er een recordbedrag van ongeveer 250 miljard euro op de spaarrekeningen.

Maar de historisch lage rente op spaarboekjes weegt stilaan op de populariteit. Daar is voorlopig weinig beterschap in zicht. Sinds de verlaging van de basisrente door de Europese Centrale Bank begin november regende het renteverlagingen bij de Belgische banken. Spaarders die nog een beetje opbrengst willen, moeten uitkijken naar internet- en/of getrouwheidsspaarrekeningen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud