Netto Het antwoord op al uw geldvragen

PS dient wetsvoorstel over nieuw spaarboekje in

De PS heeft in de Kamer haar wetsvoorstel ingediend waarmee ze banken wil verplichten een nieuw spaarboekje aan te bieden. Dat moet de spaarder een meer aantrekkelijke rente aanbieden en er bovendien voor zorgen dat geld wordt geïnvesteerd in de reële economie.
Christiane Vienne (PS) - Foto Belga

PS-vicepremier Laurette Onkelinx kondigde nog geen week geleden aan dat ze zo'n spaarboekje in het leven wil roepen. Haar partijgenote Christiane Vienne heeft het wetsvoorstel nu klaargestoomd en in het parlement ingediend. De Belgen hebben alles samen zowat 230 miljard euro op hun spaarboekjes staan.

De tekst stelt een rente voor die overeenkomt met die voor de aftrek van risicokapitaal in het kader van de notionele intrestaftrek. In 2012 zou die de houder van zo'n spaarboekje 3,42 procent hebben opgeleverd. Met 10.000 euro op de rekening zou dat 290 euro netto in het laatje hebben gebracht - de roerende voorheffing zou 15 procent bedragen - wat zowat driemaal de opbrengst is van een klassieke rekening.

Voor volgend jaar zou de opbrengst slechts 2,574 procent bedragen. In elk geval wordt een rente van minstens twee procent gegarandeerd. Het socialistische Kamerlid wil dat het spaarboekje voor zowel minder- als meerderjarigen toegankelijk wordt, voor een maximum van 25.000 euro per spaarrekening, met maximaal één rekening per persoon.

Het opgehaalde geld mag uitsluiten gaan naar kredieten voor kmo's, zelfstandigen en gezinnen. Het ongebruikte geld zou naar een fonds gaan, dat grote investeringsprojecten moet steunen via bijvoorbeeld projectobligaties. Elke speculatieve investering zou worden uitgesloten. Indien het voorstel het haalt, moeten alle banken het spaarboekje aanbieden. Ze zouden daarvoor een jaar de tijd krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud