Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Rente op diverse bankproducten in licht stijgende lijn

Verschillende banken hebben de rente op bepaalde beleggingen op middellange termijn licht verhoogd. Dat is een gevolg van de stijging van de obligatierente.
©Bloomberg

Eindelijk dan toch wat rendement voor de spaarder. De voorbije dagen hebben verschillende banken aangekondigd de rente op bepaalde beleggingen op middellange termijn te verhogen. Dat is een gevolg van het feit dat de obligatierente sinds mei gradueel gestegen is. De rente op financiële producten op korte termijn daarentegen blijft in de buurt van haar historisch laagtepunt. Dat komt doordat de Europese Centrale Bank heeft aangekondigd dat ze haar belangrijkste rentevoet ‘voor langere tijd’ ongemoeid zal laten. Dat werd trouwens woensdag nogmaals bevestigd (lees p.9).

Bij beleggingen met een langere looptijd zien we dat de heropleving van de rente die we al sinds mei kunnen vaststellen, zich eindelijk doortrekt naar bepaalde particuliere beleggingsproducten. Zo heeft BNP Paribas Fortis de rente op kasbons op zes jaar verhoogd van 1,8 procent naar 2 procent en die van kasbons op zeven jaar van 2 procent naar 2,15 procent.

Crelan (het vroegere Landbouwkrediet) heeft dinsdag dan weer een tijdelijke promotie aangekondigd voor kasbons met progressieve rente op vijf, zes en zeven jaar. Tenzij de campagne vroegtijdig wordt stopgezet, biedt de bank nog tot 30 november een jaarlijks brutorendement van 2,19 procent (+ 0,21 procentpunt) op haar ‘Super 5’- bon. Die geeft de eerste 4 jaar een rendement van 2 procent en het laatste jaar 3 procent. Het rendement van de ‘Super 6’ (de eerste jaren 2 procent en de laatste 2 jaar 3 procent) stijgt met 0,32 procentpunt en die van de ‘Super 7’ (eerst 2 procent, dan 2 jaar 3 procent en het laatste jaar 4 procent) met 0,39 procent.

Extreme voorzichtigheid

0,15 punt
Verschillende banken hebben hun rente op beleggingen op middellange termijn onlangs met 0,15 procentpunt verhoogd. (een rentevoet die stijgt van 2 procent naar 2,15 procent, stijgt met 0,15 punt en niet met 0,15 procent).

Het tijdelijk karakter van de hogere vergoeding op die kasbons wijst op de extreme voorzichtigheid die banken aan de dag leggen. De obligatierentes hernemen immers maar zeer traag. Sinds september stellen we trouwens al terug een zekere daling vast. Zo is de rente van de OLO (Belgische overheidsobligatie) op vijf jaar woensdag terug gedaald tot 1,29 procent, nadat ze eerder gestegen was van haar historisch dieptepunt van 0,79 procent op 2 mei naar 1,62 procent op 5 september (zie infografie).

 ‘Dit is slechts een pauze in de heropleving van de rente’, meent Philippe Ledent, econoom bij ING. ‘Die is te wijten aan de beslissing van de FED (de Federal Reserve Bank, de nationale bank van de Verenigde Staten, NVDR) om de afbouw van haar aankoopprogramma voor obligaties uit te stellen.’ De beslissing van de Fed ondersteunt de obligatiekoersen, waardoor hun rentevoeten onder druk blijven staan.

‘Achteraf bekeken is het een goede zaak dat de Fed wat gas lost, gezien de huidige budgettaire impasse in de VS’, meent Philippe Ledent.

‘Maar als alles goed gaat, zal de FED tegen eind dit jaar een vermindering of ‘tempering’ van haar obligatieaankopen aankondigen.’ De econoom verwacht dan ook dat de rente zal blijven stijgen, zij het aan een iets trager tempo. ‘Tegen 2015 zal de rente van de Bund (Duitse obligatie, NVDR) op 10 jaar circa 2,6 procent bedragen, tegenover 1,8 procent vandaag.’

De stijging van de langetermijnrente wordt afgeremd door het lage niveau van de kortetermijnrente. ‘De rentecurve kan opnieuw gaan versteilen (dat betekent dat de langetermijnrente sneller stijgt dan de kortetermijnrente, NVDR), maar ze is al aanzienlijk versteild’, merkt Philippe Ledent op.

Die versteiling is ook te merken aan het aanbod op het vlak van spaarrekeningen. Zo bieden ING en Optima sinds 1 oktober een iets hogere getrouwheidspremie aan: + 0,05 procentpunt voor de premie van de ING Lion Deposit en + 0,15 punt voor de spaarrekeningen van Optima. Maar de basisrente stijgt niet (Optima) en daalt zelfs (ING). 

Maar gaat die rentecurve de belegger kunnen bekoren?

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud