Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Spaarboekjes zien grootste uitstroom in zeven jaar

Lage rente en stijgende risicoappetijt jagen spaarders naar beleggingsfondsen en aandelen
©ANP XTRA

De inlagen op de spaarboekjes zijn in september voor de derde maand op rij gedaald. De spaartegoeden verminderden in drie maanden met 1,5 miljard euro naar 261,5 miljard. Dat is de grootste daling sinds 2008, toen de bankencrisis het vertrouwen in de banken ondermijnde.

©Patrick dhaeyere

Economen zien twee oorzaken voor de trendbreuk. ‘De belangrijkste oorzaak is de lage rente’, zegt Geert Gielens, de hoofdeconoom van Belfius. Verscheidene banken, waaronder KBC, Crelan en de prijsbrekers NIBC en MoneYou, hebben in september de rente op sommige spaarboekjes verlaagd. De spaarrente is lager dan ooit.

De historisch lage rente zet spaarders onder druk om op zoek te gaan naar beleggingen met een hoger rendement. KBC-econoom Johan Van Gompel merkt op: ‘De risicoappetijt van spaarders is toegenomen. De inlagen in beleggingsfondsen stijgen.’

Ook de Nationale Bank signaleerde onlangs dat spaarders bereid zijn meer risico’s te nemen. Ze merkte op dat de interesse voor aandelen opleeft en dat gezinnen minder geld stoppen in kasbons en obligaties.

BNP Paribas Fortis stipt aan dat de Belgen in september minder sparen. Veel consumenten betalen dan met hun kredietkaart de vakantie-uitgaven van augustus en de kosten van het begin van het schooljaar. De cijfers van de Nationale Bank geven echter aan dat er meer aan de hand is dan een seizoenseffect. In 2012-2014 stegen de spaartegoeden elk jaar in september.

‘Als de rente laag blijft, zal de trend van dalende spaartegoeden wellicht aanhouden’, voorspelt Gielens. ‘Ik zie weinig redenen waarom de inlagen op spaarboekjes weer zouden stijgen.’

Van Gompel zit op dezelfde golflengte. ‘Als de conjunctuur aantrekt en het vertrouwen stijgt, kunnen de spaarinlagen verder dalen. Maar dat zal geleidelijk gebeuren. Ik verwacht geen forse daling.’

Economen beklemtonen dat de spaarrente nog kan dalen. De rente op halflange en lange termijn is de jongste twee weken gedaald, omdat de Europese Centrale Bank liet doorschemeren dat ze begin december wellicht extra stimuli zal aankondigen om de groei aan te zwengelen. Die daling van de marktrente zet de marges van de banken onder druk.

Verscheidene banken hebben niet veel ruimte meer om het mes te zetten in de spaarrente. Ze bieden 0,2 procent rente, terwijl het wettelijke minimum 0,11 procent bedraagt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud