Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Spaarrente duikt verder omlaag

BNP Paribas Fortis en ING zetten mes in rente op spaarboekjes.
©BELGA

Er komt maar geen einde aan de daling van de spaarrente. De marktleider BNP Paribas Fortis, ING en de kleinere banken Fintro en VDK Spaarbank hebben gisteren een renteverlaging op sommige spaarboekjes aangekondigd. Andere banken zullen wellicht volgen.

Bij BNPP Fortis zakt de basisrente van de Online Spaarrekening Premium op 14 maart van 0,4 naar 0,25 procent. De getrouwheidspremie blijft 1,1 procent. Voor het klassieke spaarboekje verandert er niets: de basisrente blijft 0,5 procent en de getrouwheidspremie 0,1 procent.

ING verlaagt op 3 maart de basisrente van het Groen Boekje van 0,5 naar 0,45 procent en de getrouwheidspremie van 0,25 naar 0,2 procent. Ook de basisrente op het Oranje getrouwheidsboekje gaat naar omlaag, terwijl de rente van de onlineproducten stabiel blijft.

BNPP Fortis grijpt in omdat het verwacht dat de basisrente van de Europese Centrale Bank (ECB) nog een lange tijd erg laag zal blijven. ‘Het lijkt ons zelfs waarschijnlijk dat de ECB de basisrente nog verder naar beneden bijstelt, van 0,25 naar 0,1 procent.’ De ECB vergadert begin maart over haar rentebeleid. ING verwijst naar de daling van de marktrente.

‘Wij zullen de komende dagen beslissen of we de rente verlagen’, zegt Belfius. KBC plant geen aanpassing.

Door de historisch lage spaarrente verliezen veel Belgen geld. De rente van veel spaarboekjes ligt immers lager dan de inflatie. Toch staat een recordbedrag van 250 miljard euro op spaarrekeningen.

Een langetermijnbelegging is niet altijd interessanter dan een spaarboekje. De nieuwe staatsbons op vijf en acht jaar, waarvan de voorwaarden gisteren zijn bekendgemaakt, brengen na aftrek van de roerende voorheffing slechts 0,68 procent en 1,31 procent op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud