Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

"Spaarrentes blijven laag"

De Belgische tienjaarsrente is voor het eerst in 15 maanden onder 3,5 procent gedaald. Etienne de Callataÿ, hoofdeconoom van Bank Degroof, voorspelt dat spaarders zich wel nog enige tijd tevreden moeten stellen met lage rentevergoedingen.
Advertentie
©Nima Ferdowsi

De politieke crisis in combinatie met een escalerende eurocrisis deed de rente van Belgische overheidsobligaties in november vorig jaar fors stijgen. Intussen heeft ons land een regering en konden de Europese banken een recordbedrag van 489 miljard euro lenen bij de Europese Centrale Bank. Het gevolg: de Belgische rente daalt weer. Toch zijn de problemen nog niet van de baan, zegt Etienne de Callataÿ, hoofdeconoom van Bank Degroof.

Hoe veilig zijn Belgische overheidsobligaties?

Etienne de Callataÿ: “Ik zou België of Frankrijk zeker niet als ‘risicoloos’ omschrijven. Het renteverschil tussen de Belgische en Duitse rente is kleiner geworden tegenover enkele maanden geleden. Maar vanuit historisch oogpunt blijft die spread toch vrij hoog. Bovendien is de obligatiemarkt momenteel zelfs een beetje te rustig, want de problemen in Griekenland en de eurozone zijn zeker nog niet van de baan. De kans is dus groot dat de zenuwachtigheid van de voorbije maanden weer de kop opsteekt. Ik hou geen rekening met een schuldherschikking voor België of Frankrijk, wel met hogere spreads en volatiliteit. Omdat de Belgische en Franse langetermijnrente zeker nog kan stijgen, is het aangewezen om voorzichtig te zijn met de looptijd van de portefeuille en die te beperken tot 3 à 5 jaar.”

Bent u optimistischer over bedrijfsobligaties?

Etienne de Callataÿ: “Ik vind dat het pessimisme tegenover sommige landen en financiële instellingen vandaag te groot is. Afgaande op de rentevergoedingen achten beleggers het risico op wanbetaling van grote gezonde bedrijven kleiner dan het risico van overheden. Dat is overdreven. Daardoor is de premie op bedrijfsobligaties niet de aantrekkelijkste en ben ik geneigd te zeggen dat het te laat is om agressief in bedrijfsobligaties te beleggen. Als ik echt voor veiligheid kies, opteer ik toch voor overheidsobligaties.”

Zullen de spaarrentes weer snel stijgen?

Etienne de Callataÿ: “Door de verbintenissen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank kunnen we nog voor lange tijd uitgaan van een soepel monetair beleid. Dat vertaalt zich in lage kortetermijnrentes en beïnvloedt ook de langetermijnrente, die toch vaak een cascade is van kortetermijnrentes. Er is ook geen risico op inflatie door de hoge werkloosheidsgraad en de lage economische groei. De komende kwartalen zit er dus geen echte inflatie aan te komen en ook dat doet vermoeden dat de rente voor risicoloos kapitaal laag blijft.”

Za­ter­dag 4 fe­bru­a­ri 2012 in Netto, gra­tis bij De Tijd

Waar­heen met € 25.​000 spaar­geld?

De spaar­pro­duc­ten die uw geld het best be­scher­men

  • Welke woon­kre­diet past bij u?
  • Ver­dwijnt de on­kos­ten­ver­goe­ding uit uw loon­pak­ket?
  • 10 geld­vra­gen aan Marc Her­re­mans

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud