Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Succes spaarboekjes begint af te brokkelen

De inlagen op spaarboekjes zijn in februari met 399 miljoen euro gedaald tot 250,8 miljard. De uitstroom bevestigt dat de zeer lage rente de populariteit van het spaarboekje doet dalen.
©iStock

Spaarboekjes hebben al een viertal maanden moeite om vers geld aan te trekken, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. In februari hebben de Belgen netto 399 miljoen euro afgehaald. De vorige twee maanden stegen de inlagen, maar die toename was gedeeltelijk of volledig te danken aan seizoensfactoren.

Op 1 januari storten de meeste banken de basisrente van het voorbije jaar op de spaarboekjes en in december krijgen veel spaarders hun dertiende maand of eindejaarspremie. In november ten slotte waren de tegoeden op spaarboekjes voor het eerst in anderhalf jaar gedaald.

Er zijn twee belangrijke redenen waarom de tegoeden op spaarboekjes afbrokkelen. In de eerste plaats is de spaarrente historisch laag. BNP Paribas Fortis en ING kondigden in februari aan dat ze de rente op sommige spaarboekjes zouden verlagen tot een historisch dieptepunt.

Bovendien zijn spaarders dankzij het economisch herstel en het betere beursklimaat bereid wat meer risico’s te nemen. De aankoop van beleggingsfondsen veert op na verscheidene magere jaren. Voorts hebben sommige spaarders wellicht een deel van hun spaartegoeden gebruikt om in te tekenen op de volkslening. Dat nieuwe financieel product, dat investeert in projecten met een maatschappelijke meerwaarde, haalde in de eerste twee maanden van dit jaar 788 miljoen euro op.

De komende maanden zullen wellicht niet veel beterschap brengen voor het spaarboekje. Sinds begin maart hebben nog verscheidene banken hun spaarrente verlaagd. De Europese Centrale Bank onderstreepte gisteren dat ze bereid is haar rentetarieven nog te verlagen als dat nodig is om een verdere daling van de inflatie in de eurozone te voorkomen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud