Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Termijnrekening beter dan spaarboekje?

Wie zijn zuurverdiende spaarcentjes zonder al te veel risico’s wil veiligstellen, hoeft niet altijd voor een klassieke spaarrekening te kiezen. Een termijnrekening kan een interessant alternatief zijn.
Advertentie

(netto) – Sinds kort voeren de banken een verbeten strijd uit om het spaargeld van de gezinnen. Een maximale rente van 4 procent – aangevuld met een aangroei- en getrouwheidspremie – is ondertussen geen uitzondering meer. Bij sommige banken moet je daarvoor wel een internetrekening openen, KBC daarentegen geeft die maximale rente ook op haar klassieke spaarboekje.

Ondanks de gunstige tarieven die sommige banken aanbieden, loont het soms nog de moeite om uit te kijken naar een alternatief: de termijnrekening. Je kiest in principe dan wel voor een langetermijnbelegging en je levert dus in op de beschikbaarheid van je geld.

Interessant alternatief?

Bij een termijnrekening bepaal je zelf voor welke termijn je je spaargeld plaatst en dat varieert van 1 maand tot 10 jaar. De rente die je ontvangt is ook afhankelijk van de looptijd en is meestal hoger dan de rente van een klassieke spaarrekening die maximaal 4 procent mag bedragen. Voor een termijn van 2 jaar vind je de hoogste rente momenteel bij DHB Bank: 5,45 procent. Een overzicht van de aangeboden rentes door verschillende banken voor alle looptijden vind je op Spaargids.be.

Je mag je wel niet blindstaren op die hoge basisrentes. De basisrente ligt dan wel opmerkelijk hoger dan die van de spaarrekening, de termijnrekening is fiscaal wel minder voordelig en je betaalt steevast 15 procent roerende voorheffing. Een brutorente van 5,45 procent komt in de praktijk dus neer op 4,63 procent. Dat is slechter dan een (online)spaarrekening die een basisrente geeft van vier procent aangevuld met bijvoorbeeld een aangroeipremie van 1 procent.

Een overzicht van de hoogste basisrentes voor een looptijd van twee jaar:

1.660 euro

Een termijnrekening lijkt momenteel dus vooral interessant voor wie grote bedragen te beleggen heeft. Zolang de opbrengst van je klassieke spaarrekening niet boven de 1.660 euro uitkomt, betaal geen roerende voorheffing. Voor een gemeenschappelijke rekening op naam van twee personen wordt dat bedrag nog verdubbeld. Een termijnrekening wordt dus interessant als je dat bedrag overstijgt en sowieso roerende voorheffing moet betalen.

En wat met de termijn?

In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten staat een langere looptijd niet garant voor een hogere basisrente. De meeste banken bieden de hoogste rente aan voor een looptijd van één of twee jaar. Vaak daalt de rentevoet naarmate je kiest voor een langere looptijd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud