Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Tips van geldevenement Netto

Slim beleggen kan je leren. Daarom organiseerden De Tijd en Netto afgelopen weekend opnieuw Finance Avenue, een beurs over geld zaken waar je heel wat tips kan sprokkelen over spaargeld, beleggingsproducten of praktische geldtips. Wij gingen een kijkje nemen en kwamen terug met praktisch advies voor de thuisblijvers.
Advertentie

(netto) - Zelfs de meest geruste belegger stelt zich deze dagen vragen over zijn geld. Waar gaat het naartoe met de beurs? Hoe veilig zijn de banken vandaag nog? Komt er een recessie? De antwoorden zijn niet altijd even opbeurend, maar dat betekent niet dat er zaterdag op Finance Avenue een begrafenissfeertje heerste. Integendeel: bezoekers en gastsprekers keken al volop uit naar de komende jaren en gaven tips om je portefeuille te wapenen voor de toekomst.

Laat je geld niet op een spaarboekje staan

Gert Bakelants, hoofdredacteur van het blad De Belegger, opende de reeks workshops met 10 tips voor 2010. "We gaan naar een recessie of we zitten er al in. Maar er worden volop lessen getrokken uit die situatie en de overheden grijpen in waar nodig," aldus Bakelants. Hij verwacht dat de ECB binnenkort de rente zal verlagen. "Ik acht het uitgesloten dat de rente op een spaarboekje nog 4,25 procent zal bedragen. Daar moet je dus op anticiperen. Je geld laten staan heeft niet veel zin, het is veel beter (een deel van) je kapitaal nu voor een periode van 2 of 3 jaar vast te zetten op een termijnrekening of in staatsobligaties tegen de huidige rendementen van 4 of 5 procent. Dat lijkt laag, maar vergeet niet dat de inflatie zal dalen - misschien wel naar 1 procent - en je reëel rendement op die manier vanzelf stijgt," geeft hij als belangrijke tip mee.

Ook de aandelenmarkt blijft voor hem interessant, tenminste voor wie juist kiest. "Bedrijven die zeer conjunctuurgevoelig zijn én een grote schuldgraad hebben, zullen waarschijnlijk in nauwe schoentjes komen. Maar vandaag wordt alles gedumpt, ook de kwaliteitsaandelen van bedrijven met een goede balans. Die kan je nu dus wel oppikken, zonder veel risico te lopen. Integendeel: sterke bedrijven zullen kunnen profiteren van de economische malaise door goedkope overnames te doen."

Hou Amerikaanse huizenmarkt in de gaten

Ook William De Vijlder, chief investment officer bij Fortis, ziet de zaken nog steeds door een rooskleurige bril. De Vijlder gaf op Finance Avenue een presentatie met als titel 'Licht aan het einde van de tunnel' en lichtte die optimistische visie toe door eveneens te verwijzen naar de krachtdadige ingrepen van de overheden in het financiële systeem. "Geleidelijk aan zal het krediet tussen banken opnieuw beginnen te vloeien en dat is een eerste stap naar economische beterschap."

Toch is het nog te vroeg om te spreken van een kentering vindt De Vijlder: "Er zijn twee factoren die je als belegger in het oog moet houden." Hij verwijst daarmee ten eerste naar de hefboomfondsen die hun posities aan het afbouwen zijn en voor een enorme verkoopgolf zorgen. "Je mag hopen dat die trend stilaan gaat verdwijnen en dat de markt begin volgend jaar gestabiliseerd is." Een tweede factor is veel fundamenteler: "Het is daarnaast wachten op economische stabilisatie. Dat zal je het eerste merken op de Amerikaanse huizenmarkt," aldus nog De Vijlder.

Conservatieve beleggers wachten beter

Koen De Leus van KBC Bolero treedt hem daarin bij: "Als conservatieve belegger is het nu geen moment om in de markt te stappen. Wacht gewoon af en hou de signalen in de gaten. Misschien mis je dan de eerste 5 of 10 procent, maar dat is beter dan denken dat de bodem bereikt is en toch nog geld verliezen." Ook hij verwijst naar bedrijven met een goede balans als interessante investeringen. "Banken hebben het moeilijk en zullen de geldkraan dichtdraaien. Bedrijven die een goede balans hebben overleven dat. De Leus verwijst onder meer naar Hamon, Imtech en Van de Velde als recessiebestendige aandelen.

Drie geboden van de belegger

Eric Pas van Delta Lloyd Asset Management kwam naar Finance Avenue met de drie geboden van de belegger: "Weet waarin je belegt, zorg dat je de bedrijven en sectoren heel goed ken. Geloof in de bedrijven waarin je je geld stopt, in hun projecten. Geef je beleggingen de tijd: beleggen is geen sprintje, het is een marathon.". Pas gaf wel toe dat vooral dat laatste aspect, het juist timen van aankopen en verkopen, voor kleine beleggers erg moeilijk is: "Doe vooral niets wat je portefeuille niet aankan en stap geleidelijk in, dan vermijd je de grootste schokken op de markten."

 

 

 

Hoogste rentevoet?

Wil je weten waar je de beste rentevoeten vindt op je spaarboekje? Neem een kijkje op de allernieuwste module van Netto: de rentegids. Je vindt er live de meest recente spaartarieven van de Belgische banken.

 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud