Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Uw geld beter onder uw matras bewaren?

De inflatie stijgt weer. Het rendement van uw spaargeld daalt... Het reële rendement ligt dus dicht bij nul, of is zelfs negatief. Zou u uw spaargeld beter onder uw matras bewaren?
Advertentie

(netto) - De inflatie steeg in de maand maart meer dan verwacht: met 1,66 procent in plaats van de verwachte 1,48 procent. Dat is de schuld van de olieproducten. "Die hebben ertoe geleid dat het gemiddelde prijsniveau steeg. De onderliggende inflatie, exclusief energieprijzen, bleef intussen wel erg laag", zegt Philippe Ledent, econoom bij ING. Tegelijk zijn de rendementen op spaarboekjes in vrije val. Op 1 april, de dag waarop de hervorming van de spaarrekening haar eerste verjaardag vierde, hebben 4 banken hun vergoedingen nog maar eens verlaagd. Vandaag is een jaarlijks nettorendement van 2,5 procent eerder de uitzondering en 1,25 procent de regel.

Negatief reëel rendement

Het REËLE rendement is negatief. Doen we er dan niet beter aan ons geld onder onze matras te bewaren? De ‘nominale rente min inflatie’ ligt vandaag bij de meeste banken dicht bij nul, als ze al niet negatief is. "Neen, natuurlijk niet", zegt Philippe Ledent met nadruk. "Het geld zal alleszins aan waarde inboeten als u het onder uw matras laat liggen. Het genereert dan geen enkele intrest. Door de inflatie dalen uw weggemoffelde spaarcenten trouwens nog in waarde…", preciseert de econoom.

Eenzelfde geluid bij Keytrade: "De inflatie blijft gematigd en de ‘ex-post’-inflatie (genoteerd over de voorbije 12 maanden) wordt vaak foutief vergeleken met de huidige rentevoet op spaarboekjes. Die rentevoet zal pas in de toekomst intrest genereren", preciseert Thibault de Barsy, commercieel directeur. "Als we kijken naar de intresten die in 2009 werden behaald en als we die vergelijken met de inflatie in 2009, blijft de spaarder wel aan de winnende hand." Als de inflatie veralgemeend en constant is, zal de centrale bank daarop reageren door de rente te verhogen. Achteraf bekeken zijn de jaren 2008 en 2009 daar sprekende voorbeelden van. De spaarder heeft er dus alle belang bij een bank te kiezen die zich snel aanpast aan de beslissingen van de ECB om de rente te verhogen (zoals in 2008)…"

Maar de huidige situatie van negatieve reële rendementen zal niet blijven duren. Iedereen verwacht dat de rente de volgende maanden zal gaan stijgen. Enerzijds onder invloed van een lichte economische heropleving (met daaruit voortvloeiend ook een lichte heropleving van de inflatie). Anderzijds door de hogere risicopremies. Die risicopremies zullen stijgen als gevolg van de overheidsschuld, waardoor de rentevoeten onder druk zullen komen te staan. Het reële rendement zal dus snel weer positief worden… 

Waarin moet u beleggen?

Op de vraag of we er goed aan doen ons geld enkele maanden onder onze matras te laten liggen, antwoorden de banken volmondig: "Neen." Maar ze stellen wel geen alternatieve belegging met vast rendement voor. "Dat is normaal", zegt Philippe Ledent. "Men had in de vraagstelling ook de dimensie van het risico moeten opnemen. Want als de spaarder een groter rendement wil, moet hij positie nemen in risicovollere beleggingen, zoals obligaties of aandelen."

"De beslissing om ergens in te beleggen is eerst en vooral een individuele beslissing. De belegger kan zelf zijn persoonlijke ‘inflatiepercentage’ bepalen en dat is niet noodzakelijk gelijk aan dat van de index. Integendeel, het is afhankelijk van het persoonlijke profiel van de spaarder zelf: zijn spaarcapaciteit, zijn risicoaversie, de spreiding van zijn totale financiële portefeuille,…", vervolgt Thibault de Barsy.

Door de lage rente en de overtuiging dat bedrijven winsten zullen kunnen genereren op een andere manier dan alleen maar door kostenbesparingen, zullen aandelen de volgende maanden in trek blijven.

 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud