Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Vadertje Staat goed voor je spaargeld?

Spaarders lopen storm voor de nieuwe staatsbons. Deze oerconservatieve belegging biedt dan wel een vrij magere rente, voor veel spaarders is het in deze woelige tijden meer dan ooit een veilige haven. Maar hoe interessant is de staatsbon echt?

(netto) – Inschrijven op de nieuwe staatsbon kan tot 3 december. Althans, als de uitgifte niet vervroegd wordt afgesloten. Want gisteren werd al meteen 80 miljoen euro opgehaald. En dat is opvallend omdat veel spaarders en beleggers de afgelopen jaren de staatsbon links lieten liggen. Te conservatief en vooral: een te lage opbrengst, was de redenering toen. Maar met de voorbije bankencrisis in het achterhoofd zoeken veel spaarders naar een veilige haven. Lees: veel spaarders keren zich af van aandelen, bedrijfsobligaties of allerlei hoogrentende spaarproducten.

Veilig…

Als de staatsbon één iets in aanbieding heeft, dan is het wel zekerheid. Eigenlijk is het een obligatielening die je geeft aan de Belgische staat. Eens de looptijd afgelopen is, betaalt de overheid die lening terug met een intrest er bovenop. En uiteraard kan de Belgische staat in principe niet failliet gaan, een gevaar dat je bij investeringen in bedrijven nooit helemaal kan uitsluiten.

Is de termijnrekening...
dé oplossing voor je spaargeld?
Lees meer

… maar een lage opbrengst

De staatsbon biedt bovenal zekerheid. En daar betaalt de belegger ook een prijs voor want op een hoge rente moet je niet rekenen:

  • De staatsbon op drie jaar biedt een rentevoet van 3,10 procent
  • De bon op vijf jaar brengt 3,40 procent op
  • De staatsbon op acht jaar heeft vier procent in de aanbieding

… en bijkomende kosten

Wie belegt in een staatsbon moet ook rekening houden met enkele bijkomende kosten die het rendement van de staatsobligatie doen dalen. Zo hebben de staatsobligaties op drie en vijf jaar een uitgifteprijs van 100,25 procent. Anders gezegd: voor een bon van 1.000 euro moet je 1.002,50 euro op tafel leggen. Bij de obligaties op acht jaar komt daar nog een premie van 1 procent bovenop (waardoor je voor een bon van 1.000 euro dus 1.010 euro moet betalen. Daarnaast moet je op de jaarlijks opbrengst ook nog 15 procent roerende voorheffing betalen.

Door die bijkomende kosten bedraagt valt de netto-opbrengst van een staatsbon op drie jaar terug tot jaarlijks 2,62 procent. Dat is voorlopig wel nog een pak minder dan de inflatie.

Alternatieven?

Voor wie geen genoegen neemt met minder dan 100 procent zekerheid is de staatsbon zeker en vast een het overwegen waard. Maar dan moet je je wel tevreden stellen met een lagere opbrengst. Nochtans zijn er ook alternatieven die (voorlopig) nog een hogere rente bieden:

  • De kasbon: net zoals bij de staatsobligatie kan je kasbons investeren met een looptijd van drie jaar. Bij Fortis levert die 3,50 procent op, bij Dexia 4,20 procent
  • De termijnrekening: ook termijnrekeningen zijn door hun hogere netto-rente het overwegen waard. De kans bestaat natuurlijk wel dat ook die vergoedingen in de nabije toekomst minder interessant worden. Vooral toekomstige renteverlagingen van de ECB zouden wel eens roet in het eten kunnen gooien. Maar wie nu een termijnrekening afsluit, is wel verzekerd van de huidige rentevergoeding, ook als de rente tijdens de looptijd wordt verlaagd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud