Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Vlamingen sparen liever dan Walen

Sparen geeft de Belg doorgaans een goed gevoel. Zeker de Vlaamse vrouw, leert een rondvraag van ING.
Ondanks de lage rentevoeten op spaargeld is de Belg niet van plan in 2019 veel meer te beleggen. ©ANP

69 procent van de Belgische beleggers zegt dat sparen hen een positief gevoel geeft. Dat leert de jongste ING-Beleggingsbarometer, in samenwerking met De Tijd, L'Echo en de Universiteit Gent. Opvallend is dat Nederlandstaligen (77%) veel meer van sparen houden dan Franstaligen (54%).

Er is ook een genderkloof. 67 procent van de mannen zegt dat ze zich goed voelen als ze sparen, terwijl dat percentage bij vrouwen oploopt tot 74 procent. De spaarders zijn niet echt optimistisch over de evolutie van de rente op spaarrekeningen: maar 18 procent verwacht een stijging. 55 procent denkt aan een stagnatie. '22 procent van de beleggers denkt zelfs dat de spaarrente nog kan zakken', klinkt het bij ING.

Ondanks de lage rentevoeten op spaargeld is de Belg niet van plan in 2019 veel meer te beleggen: amper 12 procent geeft dat aan. 35 procent zegt minder te zullen beleggen.

Beurzenboost

De goede prestatie van de beurzen tijdens de eerste twee maanden van het jaar hebben het moreel van de Belgische beleggers wel een boost gegeven. De beleggersbarometer heeft in februari 10 punten gewonnen, waardoor hij 98 punten bereikt, wat dicht bij het neutrale niveau van 100 punten ligt.

Wat de beursvooruitzichten betreft, is 27 procent van de beleggers nog altijd pessimistisch, en hetzelfde percentage is van mening dat de aandelenkoersen de komende maanden verder zullen stijgen. In december was dat maar 18 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud